Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

28 april 2021 Redactie Vlees
Foto: Pixabay

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat VanDrie Group vanaf 22 april tijdelijk de slachtwerkzaamheden van kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn had stilgelegd vanwege coronabesmettingen. Op de website geeft VanDrie Group een update.

Allereerst gaat VanDrie Group in op het aantal besmettingen. Op de website meldt VanDrie Group dat van de 328 geteste medewerkers er 32 positief op corona testten. De besmette medewerkers werkten voornamelijk op de afdeling uitbeen en special products.

Daarnaast gaat de kalfsvleesproducent in op het gerucht dat de besmette medewerkers aan het werk zouden zijn gegaan. Dat is niet het geval. Op de website staat hierover het volgende: "In de pers doen diverse suggesties de ronde. Dat medewerkers met klachten gedwongen zouden zijn te gaan werken of dat medewerkers nadat zij positief waren getest weer het productieproces in zouden zijn gegaan. Dergelijke suggestie wijzen wij pertinent van de hand. Wel is het zo dat enkele medewerkers na het testen naar hun kledingkastjes zijn gegaan om persoonlijke bezittingen op te halen om daarna direct te vertrekken. Dit had niet gemogen maar is door alle hectiek tot onze spijt toch gebeurd."

Tot slot laat VanDrie Group weten ook de situatie bij Ekro en Ameco, de twee andere vleesverwerkende bedrijven in Apeldoorn, te monitoren. Hoewel hier nog geen problemen zijn, heeft Van Drie Group wel preventieve maatregelen genomen, zoals het testen van de medewerkers. In dat kader zijn ook de slachtactiviteiten van deze twee bedrijven op maandag 26 april stilgelegd. Andere activiteiten gaan wel door.

Woensdag 28 april bekijken de inspecteurs van de NVWA, de Inspectie SZW en de GGD of de genomen maatregelen effectief zijn. 

Update 29 april:

Op de website meldt VanDrie Group dat alle drie de locaties weer open zijn. "Op de locaties van ESA, Ekro en Ameco gelden sinds de uitbraak van Covid-19 al strenge maatregelen. Dit bleek helaas onvoldoende om een uitbraak te voorkomen. De VanDrie Group heeft daarop het testbeleid nog verder aangescherpt. Op de locatie van ESA heeft een uitgebreide hygiënisatie plaatsgevonden en is het toezicht op naleving van de richtlijnen door het bedrijf geïntensiveerd. De instanties zijn akkoord met die aanpak en hebben de vleesverwerkende bedrijven goedkeuring gegeven hun activiteiten weer op te starten."

Altijd op de hoogte blijven?