Unox haalt E-nummers uit rookworst

6 december 2007 redactie

SLAGERSWERELD - Unox haalt de belangrijkste geur- en smaakstoffen uit de rookworsten. Ze worden vervangen door natuurlijke kruiden- en specerijextracten. Het bedrijf wil de rookworsten daarmee gezonder maken.

SLAGERSWERELD - Unox haalt de belangrijkste geur- en smaakstoffen uit de rookworsten. Ze worden vervangen door natuurlijke kruiden- en specerijextracten. Het bedrijf wil de rookworsten daarmee gezonder maken.

E621, natriumglutamaat, was lange tijd niet te vervangen. Door nieuwe technologie is dat nu wel het geval, volgens Unox-productontwikkelaar Gijs van der Zwaan.
Ook het kleurende ingrediënt varkenshemoglobine wordt nu niet meer aan de rookworst toegevoegd.

Conserveermiddel
Wat wel nodig blijft in de worst is het conserveermiddel E250, volgens Unox een onmisbare hulpstof voor de houdbaarheid. 'Maar die zullen we ook verwijderen zodra dat kan', aldus Van der Zwaan tegen het ANP.

Nu Unox aan het begin van een nieuw winterseizoen staat, waarin de rookworst de traditionele begeleider van allerlei stampotten is, begint het bedrijf ook met een nieuwe campagne onder de naam 'Eerlijk is heerlijk'. Hiermee speelt het in op de consumentenbehoefte naar natuurlijk en bewust eten.

Rozemarijn
Om de bekende smaak van de rookworst te behouden is gebruik gemaakt van een kruidenextract van rozemarijn en een specerijenextract van nootmuskaat, koriander en zwarte peper.

Jaarlijks worden bij de Unoxfabriek in Oss 600.000 ambachtelijke rookworsten gemaakt en 23 miljoen Gelderse, magere en runderrookworsten gemaakt. Deze zijn allemaal bedoeld voor enkel de Nederlandse markt. Daarin heeft Unox een marktaandeel van 57 procent.

Na de rookworst worden de kunstmatige- geur en smaakstoffen ook uit producten als soepen, knakworstjes en stampotten gehaald.

Altijd op de hoogte blijven?