Uitstel invoering classificatieapparatuur slachtvarkens

13 augustus 2012 Edwin Rensen

ZOETERMEER - De invoering van de nieuwe classificatieapparatuur voor slachtvarkens is uitgesteld. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft na overleg met de COV, LTO, NBHV en NVV om praktische redenen besloten om de invoering met drie maanden uit te stellen.

ZOETERMEER - De invoering van de nieuwe classificatieapparatuur voor slachtvarkens is uitgesteld. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft na overleg met de COV, LTO, NBHV en NVV om praktische redenen besloten om de invoering met drie maanden uit te stellen.

De invoer stond gepland voor 3 oktober 2011. De komende drie maanden worden door de slachterijen gebruikt om een zorgvuldige overgang naar de nieuwe apparatuur te garanderen. Door de gewijzigde Europese regelgeving verandert met de komst van de nieuwe apparatuur ook het percentage mager vlees van de geslachte varkens.

Mager vlees

Het uitstel betekent dat tot het einde van dit jaar het percentage mager vlees van geslachte varkens nog bepaald wordt volgens de oude methode, met de Hennessy Grading Probe (HGP2). Met ingang van 2 januari 2012 wordt de HGP2 dan bij alle slachterijen vervangen door de Capteur Gras/ Maigre (CGM) en wordt ook de nieuwe formule van kracht.

De HGP2 wordt sinds 1988 in Nederland gebruikt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens. Omdat onderdelen van de HGP2 niet meer leverbaar zijn kan deze niet langer worden gebruikt. Het PVV heeft daarom in samenwerking met de classificatieorganisatie Centraal Bureau Slachtveediensten (BV CBS) nieuwe apparatuur laten testen. Op grond van deze testen en een uitsnijproef wordt de HGP2 vervangen door de CGM van het Franse Sydel.

 

Altijd op de hoogte blijven?