Uitstel invoering classificatieapparatuur slachtvarkens

ZOETERMEER - De invoering van de nieuwe classificatieapparatuur voor slachtvarkens is uitgesteld. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft na overleg met de COV, LTO, NBHV en NVV om praktische redenen besloten om de invoering met drie maanden uit te stellen.

ZOETERMEER - De invoering van de nieuwe classificatieapparatuur voor slachtvarkens is uitgesteld. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft na overleg met de COV, LTO, NBHV en NVV om praktische redenen besloten om de invoering met drie maanden uit te stellen.

De invoer stond gepland voor 3 oktober 2011. De komende drie maanden worden door de slachterijen gebruikt om een zorgvuldige overgang naar de nieuwe apparatuur te garanderen. Door de gewijzigde Europese regelgeving verandert met de komst van de nieuwe apparatuur ook het percentage mager vlees van de geslachte varkens.

Mager vlees

Het uitstel betekent dat tot het einde van dit jaar het percentage mager vlees van geslachte varkens nog bepaald wordt volgens de oude methode, met de Hennessy Grading Probe (HGP2). Met ingang van 2 januari 2012 wordt de HGP2 dan bij alle slachterijen vervangen door de Capteur Gras/ Maigre (CGM) en wordt ook de nieuwe formule van kracht.

De HGP2 wordt sinds 1988 in Nederland gebruikt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens. Omdat onderdelen van de HGP2 niet meer leverbaar zijn kan deze niet langer worden gebruikt. Het PVV heeft daarom in samenwerking met de classificatieorganisatie Centraal Bureau Slachtveediensten (BV CBS) nieuwe apparatuur laten testen. Op grond van deze testen en een uitsnijproef wordt de HGP2 vervangen door de CGM van het Franse Sydel.

 

Lees ook
Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...