UECBV: EU dumpt geen varkensvlees op Chinese markt

27 juni 2024 Redactie Vleesmagazine Matthias Zomer via Pexels
VLEES | Onrust op de varkensvleesmarkt. China kondigt een onderzoek aan naar de dumping van Europees varkensvlees op de Chinese markt. “Er is absoluut geen sprake van dumping van Europese varkensvleesproducten op de Chinese markt”, reageert Laurens Hoedemaker namens UECBV.

China Animal Husbandry Group, het staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt, heeft een oproep aan de Chinese regering gedaan om een onderzoek te starten naar Europees varkensvlees. Volgens het staatsbedrijf komt er zoveel varkensvleesproducten uit de EU op de Chinese markt dat er sprake is van dumping. De Chinese regering geeft gehoor aan deze oproep en kondigt een onderzoek aan.

Geen dumping

Volgens Laurens Hoedemaker, voorzitter van UECBV – de Europese vereniging voor vleesproductie, vleeshandel en veehandel – is er beslist geen sprake van dumping. “Onze vleesproducenten zijn altijd op zoek naar de markten die de beste prijs betalen voor onze Europese varkensvleesproducten van hoge kwaliteit”, reageert hij. “Voor de oren, snuiten, staarten, poten en buiken is die markt China. Landen die momenteel niet naar China kunnen exporteren vanwege AVP, hebben moeite om alternatieve markten te vinden en krijgen aanzienlijk lagere prijzen.”

Hij wijst daarnaast op de cijfers van Eurostat waaruit blijkt de export van varkensvlees naar China de afgelopen twee jaar met ongeveer 28 procent is gedaald. Van 3,726 naar 2,673 biljoen euro. Hoedemaker ziet de uitkomsten van het Chinese onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. “Er is absoluut geen sprake van dumping van Europese varkensvleesproducten op de Chinese markt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het onderzoek van de Volksrepubliek China dit zal bewijzen.”

Handelsconflict

NOS meldt dat het onderzoek naar varkensvleesdumping een reactie is op de Europese verhoogde importtarieven op Chinese elektrische auto’s. “Het was te verwachten dat China met tegenmaatregelen zou komen”, vertelt Rem Korteweg, onderzoeker bij onderzoeksinstituut Clingendael aan NOS. Volgens hem kiezen landen bij een handelsconflict wel vaker voor landbouwproducten omdat ze daarmee heel specifiek een bepaald land kunnen raken. In dit geval Spanje, de grootste Europese exporteur van varkensvlees naar China en een land waar elektrische auto’s worden geproduceerd.

Bron: UECBV/NOS

 

Altijd op de hoogte blijven?