TNO onderzoekt zoutverlaging bacon

13 augustus 2012 Tom van der Meer

ZOETERMEER - TNO gaat onderzoeken of het mogelijk is om het zoutgehalte van bacon te verlagen. Dit door de vraag naar minder zoute producten, vooral in Engeland.

ZOETERMEER - TNO gaat onderzoeken of het mogelijk is om het zoutgehalte van bacon te verlagen. Dit door de vraag naar minder zoute producten, vooral in Engeland.


Bacon heeft van oorsprong een hoog zoutgehalte, vanwege de bereidingsmethode en de gewenste houdbaarheid.


Het natriumgehalte van 100 gram bacon ligt rond de 1.500 miligram. Er is ook een low salt bacon op de markt met een natriumghalte van 980 miligram per 100 gram bacon.


Opdracht PVV

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de commissie Vleesindustrie van het Productschap voor Vee en Vlees.


Baconfabrikanten die hun bacon naar Engeland exporteren hebben de PVV gevraagd te onderzoeken in hoeverre het zoutgehalte vanbacon omlaag kan, zonder de technologische functionaliteiten de houdbaarheid aan te tasten.


Verlaging natrium

Het onderzoek richt zich specifiek op de verlaging van het natriumgehalte, omdat natrium een risico oplevert voor verhoogde bloeddruk en ene verhoogd risico op hart- en vaatziekten.


Alternatieve producten (bijvoorbeeld met vervangende hulpstoffen) zullen door TNO eerst op pilotschaal geproduceerd en getest worden.


Uit PVV-fonds

De PVV stelt dat het onderzoek 20.850 euro kost en vier tot zes maanden gaat duren. Het wordt bekostigd uit het PVV-fonds Onderzoek en Ontwikkeling Vleesindustrie.


De resultaten van het onderzoek worden in een rapport opgenomen, die beschikbaar komt voor alle baconproducerende bedrijven in Nederland.


Lees ook:

Winkelprijs Brits varkensvlees 'boomt' (28 september 2007)


Brit eet flink minder bacon (10 april 2007) 


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over bacon

Alle berichten over PVV

Altijd op de hoogte blijven?