Tips van topkoks voor runderstoof

14 oktober 2022

In de Kookfabriek in Amsterdam vond op 11 oktober de Stoofathon van Bord Bia, Irish Food Board, plaats. Hiervoor ontwikkelden vijf topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club niet alleen nieuwe wereldse stoofgerechten met grasgevoerd Iers rundvlees. Ook gaven ze tips voor de bereiding van runderstoof.

Alain Alders, Wilco Berends, André van Doorn, Martijn Kajuiter en Rogér Rassin lieten zich voor de Stoofathon inspireren door de Aziatische, Mexicaanse, Mediterrane, Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken. “Een goed stoofgerecht is sappig, niet droog”, zegt Kajuiter. “Er zit structuur in, er moet wat te kauwen zijn. En serveer het vooral heet.”

Tips voor runderstoof

De chefs gaven de volgende tips voor de bereiding van runderstoof.

  • Haal vlees door de bloem voeg goed veel zout en peper toe en bak het aan voor smaak en kleur.
  • Qua ingrediënten is er oneindig veel mogelijk. Veel ingrediënten maken het gerecht ook extra lekker.
  • De smaakstijl die je kiest is leidend voor de keuze van kruiden, specerijen en groentes. In de Aziatische stoof 'peking duck style' was een hoofdrol weggelegd voor de hoisin-saus. Mexicaans betekent vooral ook heel spicy. Bij Zuid-Amerikaans kwamen limoen, komijn en oregano goed naar voren. Voeg deze smaken direct toe aan het vlees.
  • Snijd de groente voor in het stoofgerecht niet te klein, want alles slinkt. Je wilt de groentes wel terug proeven in het gerecht.

  • Energietip: gebruik een snelkookpan
    Stoofgerechten kunnen bij uitstek bereid worden in een snelkookpan of multicooker. Dat zorgt niet alleen voor snelheid en gemak, maar het is ook energiezuinig. In deze tijden met hoge energie- en gaskosten een interessante optie. Tijdens de Stoofathon werden alle stoofgerechten bereid in een multicooker. Met een geweldig resultaat; in een derde van de tijd was het vlees gaar en niet droog.

Nieuwe recepten

De Stoofathon 2022 leverde vijf nieuwe recepten met wereldse smaken op: Irish Beef pekingstijl, Mexicaans stoofgerecht met jalopeno peper, Stew Qatar, Mediterrane stoof en Zuid-Amerikaanse stoof. Deze recepten staan binnenkort op de website van Irish Beef.

Altijd op de hoogte blijven?