Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen

Vitrine slagerij_Foto Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De komende dagen wordt het warm in Nederland. Vandaag en morgen verwachtten meteorologen tropische temperaturen en geldt het Nationaal Hitteplan. Hoe ga je om met de hitte in de slagerij?

Door te hoge temperaturen verslapt de concentratie, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Bij hoge buitentemperaturen is het daarom verstandig om maatregelen te nemen. Het platform Veilig en Gezond stelde hiervoor factsheet op. Hieronder een aantal tips & tricks.

Algemeen

  • Houd het gebouw zo koel en droog mogelijk.
  • Zet apparatuur en verlichting waar mogelijk uit.
  • Beperk het gebruik van water voor de schoonmaak (luchtvochtigheid) en plan dit op momenten waarop dit zo min mogelijk hindert.
  • Ventileer zo veel mogelijk als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
  • Houd de zon buiten: gebruik buitenzonwering, of plak anders warmte werende folie op (dak)ramen. Koel het dak met watersproeiers.
  • Zet (tijdelijke) koeling/ventilatie in.

Tips voor ondernemers

  • Verschuif indien mogelijk werktijden naar de koelste periodes. Plan inspannend werk tijdens de koelste periodes of stel het werk zo mogelijk uit.
  • Verdeel belastend werk over meerdere personen en wissel vaker af.
  • Wissel werk in warmte af met werkzaamheden in een koelere omgeving en met extra pauzes.

Tips voor medewerkers

  • Verstrek koel water naar behoefte (eventueel waterijs) en stimuleer medewerkers om iedere 15 tot 20 minuten te drinken (HACCP-tip: beker met spitse bodem zodat werknemers hun beker niet overal neer kunnen zetten).
  • Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang deze vaker.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Invisible boxes

Invisible boxes

Ben ik ouderwets, een ambachtelijke romanticus als ik zeg dat ik de tijd van de handgeschreven bonnetjes mis? De tijd dat je je hersens nog moest gebruiken om tot een betaling te komen.

What you see is what you get?

What you see is what you get?

Het idee is dat onze belastingtarieven transparant zijn. Helaas niet. Hieronder een korte uiteenzetting over de effectieve belastingdruk gebaseerd op het aangenomen Belastingplan 2023 en voorbeelden uit de fiscale adviespraktijk.

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzame innovaties bij de slager

Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook bij de slager. Reden voor Koninklijke Nederlandse Slagers om stil te staan bij de duurzame innovaties in de branche. Zoals producten gemaakt van reststromen uit de worstmakerij, hybride producten, en de onlangs ontwikkelde plantaardige grondstoffengel.