Thieme: parlementaire enquête rond vlees

1 april 2014 ANP/Anne Mieke Ravenshorst

Er moet een parlementaire enquête komen naar de manier waarop de politiek is omgegaan met de controle op de vleesindustrie. Dat zei Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer, zondag in het tv-programma Buitenhof.

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid waarin staat dat het vlees dat in de winkel ligt niet altijd veilig is. Thieme wil nu dat een parlementaire enquête aan het licht brengt hoe het zover heeft kunnen komen. Ze wil vooral dat gekeken wordt naar de rol van de politieke besluiten, zoals bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de overheveling van deze toezichthouder van het ministerie van Volksgezondheid naar Landbouw.


Volgens de Onderzoeksraad komen slechte hygiëne en fraude in de vleessector veel te vaak voor. Door voortdurende reorganisaties en bezuinigingen laat het toezicht door de NVWA te wensen over.

Merkvlees

Thieme ging in Buitenhof de discussie aan met varkensboerin en voormalig LTO-bestuurder Annechien ten Have, over de veiligheid van vlees en de herkomst ervan. Ten Have is voorstander van merkvlees, zodat de consument direct ziet bij welke veehouder het vlees vandaan komt. 'Dan laat ik het wel uit mijn hoofd om er niet goed mee om te gaan', aldus Ten Have.

 

Bekijk hier de uitzending.

 

 

Meer over het onderzoeksrapport in de komende uitgave van Vleesmagazine.

Altijd op de hoogte blijven?