Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

24 september 2021 Mischa Brendel Marleen Annema
(Foto: Marleen Annema)

 

De voorstelling is een combinatie van projecties, filmbeelden en een slager die een varken uitbeent. Met de voorstelling willen de makers het verhaal van de voedselindustrie schetsen.

Bij de voorstelling van Peergroup staat het onderzoek centraal, aldus de theatermaker. Voorafgaand aan de voorstelling bezochten schrijver Rik van den Bos en Peegroups artistiek directeur Dirk Bruinsma (die met het idee voor deze voorstelling kwam) varkenshouders, boeren, slachthuizen en ambachtelijke slagers. Tien van deze slagers wilden uiteindelijk meewerken aan de voorstelling en stelden ook het menu samen dat de bezoekers voorafgaand aan de voorstelling voorgeschoteld krijgen. De voorstelling vindt plaats in de centrifugehal van een voormalige melkfabriek. Op de betegelde wanden worden diverse beelden geprojecteerd en in het midden van de ruimte beent een slager een varken uit. Actrice Gonca Karasu neemt in de rol van Myrthe het publiek aan de hand mee door de huidige voedselindustrie.

 

‘Geen opgeheven vingertje’

“Slachtvisite is nadrukkelijk niet een oproep om te stoppen met het eten van vlees”, aldus Bruinsma. “Wij zijn geen theatergroep van het opgeheven vingertje, maar willen met deze voorstelling de nu onoverzichtelijke en niet-transparante voedselkringloop inzichtelijk maken.” Want volgens Bruinsma is het voor de consument erg moeilijk om zich te verdiepen in de herkomst en de samenstelling van het voedsel in de schappen van de supermarkten. “In Slachtvisite doen wij dit voor ons publiek. We creëren zo ruimte om over ons voedsel en de wereld die achter ons vlees schuilgaat in gesprek te gaan. Zodat ze op zijn minst kunnen overwegen om deel uit te gaan maken van een kleine, lokale duurzame voedselkringloop. Weet wat je eet, dat idee.”

Dit idee wordt kracht bijgezet door de maaltijd die bezoekers voorafgaand aan de voorstelling voorgeschoteld krijgen, waarbij álles van het varken, van kop tot staart, wordt geserveerd.

Slachtvisite speelt van 26 oktober tot 27 november in de Molkfabryk in Burgum (Friesland). Kaarten zijn vanaf nu te koop.

Altijd op de hoogte blijven?