Test Aankoop: Vleesvervangers vervangen niet altijd vlees

Vegaburger_pixabay

Foto: Pixabay

Vleesvervangers zijn niet altijd een volwaardig alternatief voor vlees. Naast ongezond hebben sommigen een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop in een onderzoek naar vleesvervangers.

Ook in België neemt het aantal flexitariërs toe en zoeken steeds meer consumenten naar gezonde plantaardige alternatieven. Reden voor Test Aankoop om een onderzoek naar vleesvervangers te starten. Hiervoor analyseerde de organisatie de ingrediëntenlijst van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. Hierbij hadden de onderzoekers twee vragen. Zijn vleesvervangers gezond en kunnen ze vlees als bron van eiwitten, vitamine B12 en ijzer vervangen.

Gezond

Test Aankoop dat niet alle vleesvervangers gezond zijn, omdat deze een te hoog vet- of zoutgehalte hebben. Hierbij lag de grens van het maximaal aantal vetten op 10g per 100g. Bij 11 van de 37 geanalyseerde producten lag het vetgehalte te hoog.  
Het zoutgehalte lag bij 18 van de onderzochte producten te stelde.  Test Aankoop waarschuwt dat te veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en zo tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is er een risico op maagkanker en osteoporose. De consumentenorganisatie raadt aan om een vleesvervanger te kiezen waarvan het zoutgehalte niet boven de 1,3g per 100g komt. Hierbij plaatst Test Aankoop de kanttekening dat het met deze norm aan de soepele kant omdat de zoutconsumptie eigenlijk drastisch verminderd moet worden.

Volwaardige vervanger

Daarnaast keek Test Aankoop naar het eiwitgehalte en de verrijking met vitamine B12. Die criteria zijn weliswaar minder belangrijk voor flexitariërs, omdat zij extra eiwitten binnenkrijgen als ze vlees, zuivelproducten of vis eten maar zijn voor vegetariërs of veganisten wel erg relevant.
"Het is immers zo dat plantaardige eiwitten over het algemeen (soja uitgezonderd) een lagere kwaliteit hebben dan dierlijke eiwitten waardoor vegetariërs en veganisten tussen 20 en 30 procent meer eiwitten moeten innemen dan mensen met een gemengde voeding", zegt zegt Simon November van Test Aankoop. "Om die reden is het belangrijk voor die categorieën van consumenten om erop toe te zien dat een vleesvervanger met vitamine B12 en ijzer is verrijkt. Uit onze test bleek alvast dat dit zelden het geval was."

Bron: Test Aankoop

Lees ook
Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

De populariteit van vleesvervangers neemt toe. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet meer dagelijks vlees te eten en kiezen in plaats daarvan voor een plantaardig alternatief. Reden voor een groep onderzoekers van Duke University uit de Verenigde Staten om te kijken naar de verschillen in voedingswaarde tussen vlees en vleesvervangers. Vlees...

Andere kost - Pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Andere kost - Pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

De negatieve impact van ongezond eten is enorm. Dit wordt overduidelijk gemaakt in Andere kost. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt zien met lede ogen aan dat de stille epidemie van ongezonde eetpatronen maar niet de benodigde politieke en maatschappelijke urgentie krijgt. De coronapandemie heeft weer eens duidelijk gemaakt dat met name de mensen die...

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.