Duik in de toekomst van voedsel bij de expositie Spacefarming

7 september 2023 Redactie Food Chloé Rutzerveld

Hoe ziet ons voedsel er in 2050 uit? Dat is het onderwerp van de tentoonstelling ‘Spacefarming: het voedsel van morgen’.  De expo is van 24 september 2023 tot en met 23 maart 2024 te bezoeken het Evoluon in Eindhoven.

Deze tweede expo over de toekomst in het Evoluon, gemaakt door het netwerk Next Nature, staat in het teken van de urgente voedselrevolutie. Spacefarming onderzoekt de mogelijkheid om voedsel te verbouwen in de ruimte en wat we daar vandaag kunnen leren voor op de aarde, vanuit de noodzaak van de groeiende wereldpopulatie en expansie naar andere werelden. Van diervrije productie in een stalen koe tot aardappelen op Mars.

Voedselrevolutie

“We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie”, zegt Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature. “De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te kunnen voeden.”

Kunstenaars, wetenschappers en de voedselsector

De bezoeker wordt in een futuristische setting meegenomen in een wereld vol onverwachte invalshoeken, innovaties en kansen voor voedsel en de productie daarvan. In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes (koepels) zijn een aantal van de vaak verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, voedseltechnologen, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien.

De toekomst van voedsel op aarde

Space Expo voedsel van morgen Algen The Algae Dome van SPACE10. (© SPACE10)

We staan voor de grote uitdaging om in 2050 meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Dat lukt alleen als we nu op een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie daarvan kijken. Zo is onder meer Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys te zien; een vooruitstrevend voorbeeld van diervrij produceren. In The Algae Dome van SPACE10 worden microalgen (een sterke vleesvervanger) binnen no time in volume verdubbeld in een spectaculair vormgegeven vier meter hoge bioreactor. Met de kunstinstallatie Cellular Alchemy toont food futurist Chloé Rutzerveld cellulaire landbouw, zonder traditionele landbouwgrond, pesticiden of veeteelt. Via een scherm kan de bezoeker een gerecht ontwikkelen dat wordt gepresenteerd in een hologram. En het project Landless Food gaat over het herintroduceren van verdwenen smaken in een toekomstscenario waarin de biodiversiteit en landbouw zijn verslechterd.

Aardappelen op mars en André Kuipers

Ook de mogelijkheden voor voedsel(productie) in de ruimte komen aan bod. Een van de installaties is van ruimtebioloog Wieger Wamelink (WUR). Hij onderzoekt ter voorbereiding van toekomstige ruimtereizen naar Mars, of het al mogelijk is om gewassen te verbouwen op door NASA geleverde Mars- en maanbodem- simulanten. Hij gaat als ‘scientist in residence’ aardappelen verbouwen op zo’n “Marsbodem.” Ook vertelt Astronaut André Kuipers in vier video’s over zijn ervaringen met voedsel in de ruimte. Zijn reizen waren overzichtelijk, maar voor een reis naar Mars moet er al snel 36.000 kilo aan voedsel en water meegenomen worden of onderweg geproduceerd worden.

Expo Spacefarming (© Expo Spacefarming)

 

Altijd op de hoogte blijven?