Ten Have erkent fouten bij regeling Ramekers

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

ZOETERMEER – Het Productschap Vee en Vlees had de afspraken, die zijn gemaakt met Jos Ramekers over zijn vertrekregeling, niet in een achterkamertje moeten voeren. Dat erkent plaatsvervangend voorzitter Annechien ten Have (foto).

ZOETERMEER – Het Productschap Vee en Vlees had de afspraken, die zijn gemaakt met Jos Ramekers over zijn vertrekregeling, niet in een achterkamertje moeten voeren. Dat erkent plaatsvervangend voorzitter Annechien ten Have (foto).


‘Achteraf hadden we direct voor een publiekrechtelijke insteek moeten kiezen. Dat had veel onduidelijkheid voorkomen’, zei ze in een korte verklaring tijdens de bestuursvergadering deze week.

Afspraken

Daarmee verwees zij naar de onderhandse en geheime afspraken die het dagelijks bestuur aanvankelijk met Ramekers had gemaakt. Later werd het PVV door de SER op de vingers getikt: die afspraken moesten in een openbare verordening geregeld worden, en bovendien flink versoberd.


Onduidelijkheid

In haar verklaring erkende Ten Have dat de gang van zaken veel onduidelijkheid heeft veroorzaakt.

Inmiddels is een feitenrelaas uitgegeven en zijn documenten openbaar gemaakt die met de wachtgeldregeling te maken hebben. Daaruit blijkt onder meer dat de voorzitters en vice-voorzitters van zowel PVV als PPE al in maart 2008 afspraken met Ramekers hadden gemaakt over diens vertrek en de vertrekregeling, meldt het Agrarisch Dagblad.


Onderzoek

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders wil evengoed een onafhankelijk onderzoek. De KNS en de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee steunen hem daarin. Omdat zij echter geen meerderheid hebben in het bestuur, komt dat onderzoek er niet.


Regeling

Voor de wachtgeldregeling voor zijn vertrokken voorzitter Ramekers heeft het PVV in de jaarrekening 2008 een voorziening getroffen van 225.000 euro.

Dit heeft volgens het schap betrekking op de jaren 2009-2011. In het eerste jaar krijgt Ramekers 80 procent van het laatst genoten salaris doorbetaald, in de twee jaren daarna 70 procent.

Lees ook:

Jos Ramekers krijgt minder geld mee (11 februari 2009)

Ramekers trekt kandidatuur Europarlement in (13 februari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Jos Ramekers

Altijd op de hoogte blijven?