Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben de nieuwe tarieven vastgesteld op basis van de stijgende lonen en prijzen en ontwikkelingen in het toezicht. “Dit jaar is er sprake van een stijging van 2,9% van lonen en prijzen. Dit percentage is niet gelijk aan het percentage van de tariefsverhoging per 1 januari 2023. De verhoging wordt namelijk ook beïnvloed door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel (de wijze waarop activiteiten in rekening worden gebracht bij zowel het bedrijfsleven als de overheid), het kostendekkend maken van de tarieven (coalitieakkoord 2021-2025) en de ontwikkelingen in het toezicht”, aldus NVWA.
Door de invoering van het nieuwe kostprijsmodel rekent de NVWA de kosten specifieker toe aan de categorieën. Ook is de categorie-indeling van de verschillende soorten bedrijven specifieker dan voorheen. Daarnaast is de toerekening van kosten aan het start- en kwartiertarief gewijzigd. Door deze wijzigingen stijgen sommige tarieven en dalen andere tarieven. Het kostendekkend maken van de tarieven heeft een stijgend effect op alleen de tarieven die nog niet kostendekkend waren.
Meer informatie over de nieuwe tarieven is te vinden op de website van NVWA.
Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Food Technology 2023 voor de vleesbranche
Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Ook voor de vleesbranche is Food Technology interessant.
COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport
Minister Adema wil de maximum temperatuur voor veetransport vastleggen op 30 graden Celsius of lager. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het hier niet mee eens en tekent samen met de brancheorganisaties in veetransport, de (pluim)veehouderij en de varkenshouderij (POV) protest aan.
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden
Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.