SVO start met baangarantie

Karel-de-Leest-IMG-0407

Veel studenten hebben zich bij SVO vakopleiding food en andere opleiders ingeschreven om kok te worden. Vanwege de coronacrisis is er echter veel onzekerheid in de horecasector. Daarom is SVO onlangs gestart met het omscholen van horecamedewerkers richting de foodsector. Aan studenten die voor dit traject kiezen, wordt baangarantie geboden.

Karel de Leest, voorzitter van het College van Bestuur van SVO, spreekt over een win-winsituatie. ‘De versbranche zit te springen om medewerkers, terwijl er in de horeca minder banen beschikbaar komen. Veel mensen werken in de horeca en bij ons staan ook een groot aantal horecastudenten ingeschreven, maar we merken duidelijk dat door coronamaatregelen de onzekerheid toeneemt. Bedrijven lijden verlies, gaan failliet en werknemers worden ontslagen. Daarom bieden wij werknemers en studenten de kans om zich om te laten omscholen richting de versdetailhandel en -industrie. Daarbij kunnen wij hen baangarantie bieden.'

Vierhonderd belangstellenden

SVO heeft de campagne voor deze omscholing 2,5 weken geleden gelanceerd. Inmiddels hebben er al vierhonderd belangstellenden zich gemeld. Daarvan hebben twintig geïnteresseerden een gesprek aangevraagd. ‘Deze cijfers tonen aan dat onze omscholing in behoefte voorziet’, aldus De Leest. ‘Als geïnteresseerden zich bij ons melden, dan worden ze aan één van onze adviseurs gekoppeld. Deze adviseurs, die contact hebben met alle leerbedrijven, gaan een gesprek aan met de kandidaten om te bespreken naar welke sector hun voorkeur uitgaat en hoeveel ervaring diegene heeft. Vervolgens wordt een onderwijsplan opgesteld, of wordt er contact opgenomen met een leerbedrijf, zodat de kandidaat de aanvullende kennis in de praktijk kan opdoen.’

Na de vakantie wordt het omscholingstraject geëvalueerd. ‘De kans is zeker aanwezig dat we het traject verlengen, want we verwachten dat de horeca nog flinke klappen krijgt.’

 
Lees ook
De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

De deur niet uit? Doe online inspiratie op!

Er is veel veranderd de afgelopen anderhalf jaar. Een van de grootste veranderingen in het dagelijks leven was toch wel dat alles ineens online moest gebeuren. En ook al kan er nu langzaamaan weer meer, de wereld is nog niet de oude. Waar Vleesmagazine je normaal graag tips voor activiteiten had gegeven, hebben we nu deze Online Inspiratiegids, vol...

Geef werknemers meer zekerheid

Geef werknemers meer zekerheid

De arbeidsmarkt is in beweging. Waar werkgevers flexibiliteit willen, zoeken werknemers vooral zekerheid. Hafid Ballafkih van de onderzoeksgroep Arbeid in Transitie aan de Hogeschool van Amsterdam zegt in een artikel in de Groene Amsterdammer dat de flexibiliteit te ver is doorgeschoten.

‘Productieafdeling slagerij is veel boeiender dan mensen denken’

‘Productieafdeling slagerij is veel boeiender dan mensen denken’

Maureen Wijnands (17) begon als afwashulp bij Beerens Slagerij & Traiteur in Best, maar vroeg haar werkgever al snel het hemd van het lijf over vleesdelen, worst maken en ­productiewerkzaamheden. Ze wil alles leren over het slagersvak. Daarom startte ze dit jaar met de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food.