Supers doelwit van extreem-rechtse actie

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

DOETINCHEM – Supermarkten die halalvlees verkopen, zijn zaterdag 27 juni doelwit van extreem-rechtse acties. Dierenrechtengroep Met de Dieren Tegen Beesten houdt dan een landelijke actie dag tegen ritueel slachten. De actiegroep bestaat uit nationalistische en extreem-rechtse sympathisanten.

DOETINCHEM – Supermarkten die halalvlees verkopen, zijn zaterdag 27 juni doelwit van extreem-rechtse acties. Dierenrechtengroep Met de Dieren Tegen Beesten houdt dan een landelijke actiedag tegen ritueel slachten. De actiegroep bestaat uit nationalistische en extreem-rechtse sympathisanten.


Enkele jaren geleden voerde de actgiegroep een soortgelijke actie in Leiden.


Nazi's

Volgens de website gebladerte.nl blokkeerden een tiental nazi’s toen de ingang van het restaurant Chicken Cottage en werd een racistisch toneelstukje opgevoerd. Acties van de groepering worden ook gemeld op extreem-rechtse websites als Stormfront.


'Achterlijke godsdienst'

De groep zegt zelf in haar persbericht: ‘Deze actie is gericht op de Nederlandse supermarkten die proberen een slaatje te slaan uit de toenemende multiculturele bevolking van Nederland. Willens en wetens willen de directies van deze ondernemingen profiteren van het onnodige dierenleed dat halal heet’.


Verderop in het bericht valt te lezen: ‘Dieren sterven een gruwelijke dood ‘vanwege achterlijke godsdienstige voorschriften die eeuwen geleden werden geschreven’.


Misbruik

Volgens de dierenactivisten-website Animal Rights misbruikt MDTB dierenrechten voor het verspreiden van extreem-rechtse denkbeelden. De groep protesteert ook bij  circussen die met dieren werken. 'Alleen omdat de circussen veel met etnische minderheden werken'.


De actie van aanstaande zaterdag wordt onder meer gehouden bij filialen van Albert Heijn, C1000, Plus, Edah en Super De Boer.


Lees ook:

Actie bij Colruyt tegen halal-worsten (4 mei 2009)

Mekkafood:'Met halal verkoop je een geloof' (28 april 2009)

AH onder vuur door halal-vlees (24 oktober 2006)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over halal

Altijd op de hoogte blijven?