Supermarktomzet breekt door grens van €40 miljard

Jumbo Foodmarkt tilburg

De omzet van supermarkten komt in 2019 uit op meer dan 40 miljard euro, berekent het CBL. Vorig jaar was dat nog 38,7 miljard euro.

De stijging komt door de hogere prijzen voor producten die vooral het gevolg zijn van de verhoging van het lage btw-tarief, meldt vakblad Distrifood. Consumenten minderen volgens de organisatie hun vraag naar producten niet, ondanks de hogere prijzen, vertelt een woordvoerster.

Steeds meer verwachtingen rond supermarkten

In zijn jaarrede benadrukt CBL-voorzitter Roetert donderdag 20 juni in Scheveningen het belang van ketensamenwerking en de focus op de consument door alle ondernemers in de voedselketen.

‘De consument is in positieve zin veeleisend, maar ook andere partijen verwachten steeds meer van ons. Samen met ketenpartners en maatschappelijke organisaties werken supermarkten en foodservicebedrijven elke dag aan het gezonder en duurzamer maken van de dagelijkse boodschappen.’

Kostprijsverhogende maatregelen raken koopkracht

De hogere omzet van supermarkten heeft een keerzijde, aldus de voorzitter van het CBL. ‘De kosten van de nieuwe regelgeving moeten uiteindelijk weer betaald worden door de consument. De btw-verhoging en andere kostprijsverhogende maatregelen zullen niet positief bijdragen aan de koopkrachtontwikkeling voor de burger.’

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

Nog nooit zoveel overheidssteun aan biologische sector

De Tweede Kamer neemt vier moties aan ter bevordering van biologische landbouw en voeding. Op 25 mei kreeg de motie van D66 en CDA voor een ‘supermarkten convenant’ steun vanuit de ruime meerderheid. De Kamer steunt ook voorstellen om biologische landbouw en bloembollenteelt aantrekkelijker te maken.

Toenemende belangstelling voor het digitaliseren van kerstbestellingen

Toenemende belangstelling voor het digitaliseren van kerstbestellingen

Voor slagers biedt het meerwaarde om hun bestellingen te digitaliseren. De klant ervaart gemak en doordat er online wordt betaald, gaat de wachttijd in de winkel omlaag. Ook kan het aankoopgedrag worden gestuurd door online een aantrekkelijk, maar beperkt assortiment aan te bieden. Welke mogelijkheden zijn? En waar moeten ondernemers op letten?Matthijs...