Supermarktketen Colruyt controleert slachthuizen

Colruyt

De onthullingen van wantoestanden in de vleessector zijn ook bij de Belgische supermarktketen Colruyt hard aangekomen. Colruyt laat slachthuizen nu zelf onaangekondigd doorlichten.

Wantoestanden in het varkensslachthuis in Tielt, het runderslachthuis in Izegem en onlangs nog in de scharrelstallen van een eierproducent uit Wingene. Ook winkelketen Colruyt werd met de neus op de feiten gedrukt en kreeg vragen van verontruste klanten. De retailer legt zijn leveranciers daarom nu zelf specifieke maatregelen rond dierenwelzijn op en laat de slachthuizen zelf controleren, meldt De Standaard.

‘Sinds eind oktober laten we de 25 slachthuizen waarmee we samenwerken onaangekondigd doorlichten door een extern bureau’, zegt Stefan Goet-haert, directeur van de productieafdeling Colruyt Group Fine Food. ‘Dat gebeurt in slachthuizen voor varkens en runderen, maar bijvoorbeeld ook voor pluimvee en konijnen. Onze eigen aankopers zijn daarvoor in gesprek gegaan met alle betrokken partners.’

Colruyt had geen toegang tot informatie

De werking van de Dienst Dierenwelzijn en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) lag na de recente onthullingen onder vuur. Verschillende betrokkenen, onder wie de dierenartsen met opdracht, klaagden de werkomstandigheden in slachthuizen aan.

Colruyt past nu zelf een mouw aan die problemen. ‘We durven de hand in eigen boezem te steken’, zegt Goethaert. ‘In 2016 werden in onze opdracht meer dan twintigduizend runderen en vierhonderdduizend varkens geslacht. Toch zijn de problemen ons ontgaan, want tot nu toe hebben we vooral gefocust op de kwaliteitseisen tijdens de verwerking van het vlees. Nochtans kunnen wij op zulke aantallen op het vlak van dierenwelzijn het verschil maken. De Dienst Dierenwelzijn en het FAVV moeten rapporten alleen met de betrokken bedrijven delen. Wij kenden daarvan de resultaten niet. Daarom konden we er ook niet op reageren. Transparantie zou toch moeten inhouden dat de beschikbare informatie zo veel mogelijk gedeeld wordt.’

De maatregel die Colruyt nu neemt, komt boven op het convenant dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) afsloot met de sectorfederatie Febev. Maar dat legde een bijkomend probleem bloot: het convenant geldt alleen in Vlaanderen.

‘We hebben inderdaad ook Brusselse en Waalse partners’, zegt Goethaert. ‘De facto zouden zij zich niet aan het convenant moeten houden. Wij verwachten dat zij dezelfde voorwaarden als de Vlaamse slachthuizen naleven. Ook zij zullen dus kritische punten in het slachtproces onder cameratoezicht moeten plaatsen en een audit van de Thomas More hogeschool toestaan. De zogenaamde Animal Welfare Officer (AWO) moet verplicht op de werkvloer aanwezig zijn en in direct contact staan met het management. Zo willen we vermijden dat die persoon te ver van de realiteit op de werkvloer staat.’

Toch is het volgens Colruyt niet de bedoeling om de rol van de wetgevers of inspectiediensten over te nemen. ‘We kunnen en moeten zelf een aantal stappen zetten, maar we kunnen pas een verschil maken als we dat samen doen’, zegt Goethaert.

Slachthuizen positief over initiatief Colruyt

Volgens Colruyt reageerden de slachthuizen positief op het nieuwe initiatief. ‘Er zijn altijd bedrijven die het beter doen dan andere. Nu kan iedereen van elkaar leren en kunnen we de algehele kwaliteit verbeteren. Voor de sector zelf is het belangrijk dat er weer een positieve vibe komt en de consument weer vertrouwen krijgt. Ook zij weten dat je alleen kwaliteitsvlees krijgt als in de hele keten respectvol met dieren omgegaan wordt.’ Want ook de retailer ziet een dalende vleesconsumptie.

Het is niet de eerste keer dat Colruyt initiatieven neemt om respectvol om te gaan met dieren. Het bedrijf was bijvoorbeeld een voortrekker in het bannen van eieren uit legbatterijen en koos voor vaccinaties bij mannelijke varkens als alternatief voor castratie.

Lees ook
Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Grote Europese meerderheid voor einde kooitijdperk

Voor 2027 is het gebruik van kooien in de veehouderij verleden tijd. Althans, daar dringt het Europees Parlement op aan bij de Europese Commissie, als reactie op het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien – End the Cage Age”, waarin 1,4 miljoen Europeanen deze oproep onderschreven.

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt in 2023 over op Beter leven kip

Aldi stapt over op kip met het Beter leven keurmerk. Vanaf 2023 hebben alle verse kipproducten in de schappen minimaal één Beter Leven-ster. Dit geldt eind 2021 al voor alle kipvleeswaren. De supermarktketen is de vijfde die deze stap zet. Eerder maakten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus al bekend over te stappen op kip met het Beter leven-keurmerk.  Dierenwelzijn...

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.