Supermarkten kiezen voor kalkoen met één ster Beter Leven

17 december 2021 Redactie Vleesmagazine
Foto: Tracey O'Brien/Pixabay

Kalkoen is een populair gerecht tijdens de kerst. De supermarkten Albert Heijn, Aldi, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Lidl, MCD, Nettorama en Plus willen voor kerst 2022 alleen kalkoen met minimaal één Beter Leven-ster in de schappen. De overige supermarkten hebben deze stap al eerder gemaakt.

Dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier is blij met het besluit van de supermarkten. “Kalkoen zonder keurmerk verdwijnt straks helemaal uit het schap en dat scheelt een hoop leed,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De negen supermarkten geven hun kalkoenvleeswaren ten minste één Beter Leven-ster. Albert Heijn en Plus doen dit ook met hun verse kalkoenproducten voor avondmaaltijden, die rond kerst vaak op tafel staan. Bij andere supermarkten heeft het hele kalkoenassortiment al een keurmerk.

Beter Leven

Kalkoenen met een Beter Leven keurmerk krijgen meer ruimte, afleiding en een overdekte uitloop. Daarnaast groeien de dieren langzamer. Dit is belangrijk omdat snelle groei kan zorgen voor problemen aan het skelet, de spieren en het hart. Ook zijn snelgroeiende dieren vatbaarder voor ziekten.

Wakker Dier wil  dat vlees, zuivel en eieren in supermarkten minimaal één Beter Leven-ster dragen. Hilhorst: “Als straks alle kalkoen in de supermarkt een ster heeft, wordt de meest dieronvriendelijke kalkoen simpelweg niet meer verkocht. En dat betekent een beter leven voor heel veel dieren. Ditzelfde willen we bereiken voor andere dierlijke producten.” Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming dat de grootste welzijnsproblemen aanpakt.

Altijd op de hoogte blijven?