Supermarkt verkocht in 2019 minder vlees

Van Dam lanceert pilot over herkomst voedsel

Nederlandse supermarkten verkochten vorig jaar 3,6 procent minder vlees dan in 2018. Is daarmee ook de vleesconsumptie gedaald?

Dit stelt Het Financieele Dagblad op basis van niet eerder gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker IRI. Volgens Cecile Spoorenberg van IRI daalt de verkoop van vlees in de detailhandel al jaren, maar gaat deze nu ‘steeds harder in volume achteruit.’

Daling in vleesconsumptie ‘opmerkelijk’

Het FD noemt de daling opmerkelijk, aangezien Wageningen University & Research (WUR) vorig jaar in onderzoek voor actiegroep Wakker Dier concludeerde dat het Nederlandse vleesverbruik met 1 procent is gestegen. WUR berekende dat Nederlanders per persoon 77,2 kilo vlees per jaar eten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijfert het vleesverbruik veel lager, namelijk 36 kilogram per persoon. Volgens IRI is het nog minder, namelijk 29,5 kilo per persoon.

‘Wens is vader van de gedachte’

Oud-WUR-voorzitter en voorzitter van het Landbouwcollectief Aalt Dijkhuizen zegt dat media vaak een dalende vleesconsumptie veronderstellen. Hij merkt daarbij op dat de wens wellicht de vader van de gedachte is, ‘want de feitelijk gemeten cijfers laten zien dat van een daling helemaal geen sprake is. Integendeel.’

Dijkhuizen stelt dat cijfers over een dalende vleesconsumptie zijn gebaseerd op enquêtes, die volgens hem ‘veel minder betrouwbaar’ zijn. Mensen zijn volgens hem eerder geneigd om ‘sociaal wenselijke antwoorden’ te geven, die in tegenspraak zijn met hun werkelijke gedrag.

IRI-cijfers gebaseerd op ‘harde kassagegevens’

Dirk Roost van IRI weerspreekt deze kritiek. ‘Wij nemen de harde kassacijfers van alle supermarkten in Nederland’, stelt hij. Volgens hem schakelt IRI alleen voor verkopen door discounters als Aldi en Lidl een panel in. Dijkhuizen heeft volgens Roost wel gelijk dat de door het RIVM gesignaleerde afname van vleesconsumptie, gebaseerd is op een peiling onder duizenden consumenten.

Buitenshuis eten

'De waarheid ligt in het midden', zegt Roost in het FD. 'Er is geen wereld van verschil tussen de data over een dalende vleesverkoop en een stijgend vleesverbruik', benadrukt ook Dagevos van de WUR. Beide wijzen er op dat de vleesverkoop in supermarkten een deel van de vleesconsumptie mist. 'Wat mensen buitenshuis eten, meten wij niet', aldus de IRI-analist. Dat zit wel in de WUR-cijfers.

Lees ook
Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

PLUS introduceert nieuw vers vleesmerk Boerentrots

PLUS introduceert nieuw vers vleesmerk Boerentrots

PLUS lanceert ‘Boerentrots van PLUS’ op de vleesafdeling. Met de introductie van het nieuwe versmerk wil supermarktketen laten zien "veel waarde te hechten aan de samenwerking met haar boeren en de keten verder te willen versterken en verduurzamen."

Wakker Dier signaleert veel vleesaanbiedingen bij supermarkt voor Pasen

Wakker Dier signaleert veel vleesaanbiedingen bij supermarkt voor Pasen

Volgens Wakker Dier hadden supermarkten dit jaar met Pasen een recordaantal vleesaanbiedingen in de folder. Dit blijkt uit een monitor die de dierenwelzijnsorganisatie uitvoerde op de folders van de elf grootste supermarkten.