Super boos over rekening herinspectie

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

LEIDSCHENDAM - De supermarkten vinden niet dat ze moeten opdraaien voor de kosten van inspecties en controles in de winkels. Vanaf 1 januari krijgt de supermarktbranche de rekening van herinspecties door de VWA.

LEIDSCHENDAM - De supermarkten vinden niet dat ze moeten opdraaien voor de kosten van inspecties en controles in de winkels. Vanaf 1 januari krijgt de supermarktbranche de rekening van herinspecties door de VWA.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen liet vrijdag weten dat de klant uiteindelijk gaat meebetalen aan de kostenstijging. 'Het is volgens mij al sinds de middeleeuwen zo dat overheden zelf betalen voor de inspecties die ze uitvoeren', weet Marc Jansen, directeur consument en kwaliteit van het CBL.

Volgens hem wordt het steeds drukker op de supermarktvloer met inspecteurs van allerlei diensten. 'Het is niet alleen de VWA, maar ook zijn er inspecties voor eieren, kippenvlees en groenten en fruit. Een geluk; de komkommers mogen weer krom zijn, dus daar hoeven de inspecteurs niet meer naar te kijken en dat scheelt ons weer geld', aldus Jansen.

De Voedsel en Waren Autoriteit liet vrijdag weten alleen de wet uit te voeren. 'Europese wetgeving bepaalt dat we per 1 januari de kosten van herinspecties moeten doorberekenen aan de bedrijven', aldus een woordvoerster.

Het CBL heeft enige tijd geleden een brief over de inspectiekosten gestuurd aan de ministeries van LNV en VWS. Overleg met deze ministeries heeft volgens Jansen echter niets opgeleverd. 'Onze bezwaren zijn niet gehoord.'

Hoe hoog eventuele prijsstijgingen als gevolg van de inspectiekosten zullen zijn, kon het CBL niet voorspellen. 'Maar linksom of rechtsom, de kosten zullen betaald moeten worden.'

Lees ook:

'VWA moet vóór fusie eerst op orde zijn' (12 september 2008)

VWA: 'wie zoet is krijgt lekkers' werkt (12 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over inspecties

Alle berichten over de VWA

Altijd op de hoogte blijven?