Succesvolle proef met innovatieve geldkluis voor MKB

22 april 2016 Vleesmagazine

In Ede is in oktober 2015 een pilot van start gegaan om slimmer om te gaan met contant geld. Veertien MKB'ers maakten kennis met de Cash Afstort Service (CAS) van G4S, een slimme kluis gecombineerd met waardetransport. Na zes maanden wil driekwart van de ondernemers door met deze oplossing.

‘Elke ondernemer moet zijn betalingsverkeer veilig en efficiënt kunnen beheren. Natuurlijk doe je dat op de eerste plaats door veel pinbetalingen te accepteren, maar klanten betalen ook nog steeds met contant geld. Voor dit contante geld is naar een passende oplossing voor ondernemers gezocht’, aldus Miriam Osten van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB). De Stichting ging in gesprek met waardetransporteurs. Met G4S kwam het tot een pilot in Ede. Bas Rodenberg, commercieel directeur van G4S, vertelt: ‘Ook wij vonden het hoog tijd voor een modern alternatief voor storten bij de bank. Een toegankelijke oplossing voor contanten. Veel ondernemers denken dat waardetransport vanwege de kosten voor hen niet is weggelegd. We hebben onze dienstverlening daarom aangevuld met CAS, speciaal ontwikkeld voor ondernemers met een relatief lage contante omzet’.

Veiligheid

De deelnemers aan de pilot zijn tevreden. Zij geven aan zich veiliger te voelen. Met geld wordt door de ondernemers niet meer gesjouwd. Een innovatieve geldkluis die volledig door G4S wordt beheerd zorgt hiervoor. Het direct bijschrijven van het geld op de rekening van de ondernemers is een pluspunt. Eén van de deelnemers: ‘Onze eigen veiligheid was hét argument om in te stappen. Vóór de pilot gingen we zelf het geld afstorten bij de bank. Nu is dat verleden tijd. Het scheelt ook een paar extra autoritjes’.

Minder contant dan verwacht

Drie ondernemers besluiten niet door te gaan met CAS, ook al zijn ze enthousiast over de dienst. Voor hen werd door de pilot inzichtelijk dat maar een klein deel van de omzet contant binnen kwam. Het grootste deel kwam elektronisch binnen. Osten: ‘Voor hen loont los waardetransport meer. Ook dat is een stap voorwaarts’. Niet voor niets voert de Stichting een campagne onder het motto Gebruik je verstand met contant. In drie korte filmpjes wijst goochelaar Roy van Rossum op de risico’s van contant geld en geeft hij tips om hiermee slimmer om te gaan.

Vervolg

Voor G4S was de pilot een goede start van een nieuwe dienst, waarbij vooral de organisatie op de achtergrond gefinetuned kon worden. Rodenberg: ‘De pilot in Ede was een ideale manier voor winkeliers om hier op een laagdrempelige manier mee kennis te maken én voor ons om het concept in de praktijk te testen.' G4S stelt CAS na de afronding van de pilot beschikbaar in heel Nederland.

Ook andere leveranciers hebben oplossingen om slimmer en veiliger om te gaan met contant geld, zie voor meer informatie de website Pinnenzakelijk.nl/contant.

Altijd op de hoogte blijven?