Succesvolle proef met innovatieve geldkluis voor MKB

g4s_287902034932562

In Ede is in oktober 2015 een pilot van start gegaan om slimmer om te gaan met contant geld. Veertien MKB'ers maakten kennis met de Cash Afstort Service (CAS) van G4S, een slimme kluis gecombineerd met waardetransport. Na zes maanden wil driekwart van de ondernemers door met deze oplossing.

‘Elke ondernemer moet zijn betalingsverkeer veilig en efficiënt kunnen beheren. Natuurlijk doe je dat op de eerste plaats door veel pinbetalingen te accepteren, maar klanten betalen ook nog steeds met contant geld. Voor dit contante geld is naar een passende oplossing voor ondernemers gezocht’, aldus Miriam Osten van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB). De Stichting ging in gesprek met waardetransporteurs. Met G4S kwam het tot een pilot in Ede. Bas Rodenberg, commercieel directeur van G4S, vertelt: ‘Ook wij vonden het hoog tijd voor een modern alternatief voor storten bij de bank. Een toegankelijke oplossing voor contanten. Veel ondernemers denken dat waardetransport vanwege de kosten voor hen niet is weggelegd. We hebben onze dienstverlening daarom aangevuld met CAS, speciaal ontwikkeld voor ondernemers met een relatief lage contante omzet’.

Veiligheid

De deelnemers aan de pilot zijn tevreden. Zij geven aan zich veiliger te voelen. Met geld wordt door de ondernemers niet meer gesjouwd. Een innovatieve geldkluis die volledig door G4S wordt beheerd zorgt hiervoor. Het direct bijschrijven van het geld op de rekening van de ondernemers is een pluspunt. Eén van de deelnemers: ‘Onze eigen veiligheid was hét argument om in te stappen. Vóór de pilot gingen we zelf het geld afstorten bij de bank. Nu is dat verleden tijd. Het scheelt ook een paar extra autoritjes’.

Minder contant dan verwacht

Drie ondernemers besluiten niet door te gaan met CAS, ook al zijn ze enthousiast over de dienst. Voor hen werd door de pilot inzichtelijk dat maar een klein deel van de omzet contant binnen kwam. Het grootste deel kwam elektronisch binnen. Osten: ‘Voor hen loont los waardetransport meer. Ook dat is een stap voorwaarts’. Niet voor niets voert de Stichting een campagne onder het motto Gebruik je verstand met contant. In drie korte filmpjes wijst goochelaar Roy van Rossum op de risico’s van contant geld en geeft hij tips om hiermee slimmer om te gaan.

Vervolg

Voor G4S was de pilot een goede start van een nieuwe dienst, waarbij vooral de organisatie op de achtergrond gefinetuned kon worden. Rodenberg: ‘De pilot in Ede was een ideale manier voor winkeliers om hier op een laagdrempelige manier mee kennis te maken én voor ons om het concept in de praktijk te testen.' G4S stelt CAS na de afronding van de pilot beschikbaar in heel Nederland.

Ook andere leveranciers hebben oplossingen om slimmer en veiliger om te gaan met contant geld, zie voor meer informatie de website Pinnenzakelijk.nl/contant.

Lees ook
Slagerspassie lanceert kennismodule veilig werken slagerij

Slagerspassie lanceert kennismodule veilig werken slagerij

Veilig werken is belangrijk in de slagerij. Bijna 17.000 medewerkers werken dagelijks met messen, snijmachines, cutters en meer. Daarom komt Slagerspassie met de nieuwe kennismodule Veilig werken.

Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Ondernemers kunnen tot 30 juni SLIM-subsidie aanvragen

Werkgevers hebben tot 30 juni de tijd om de SLIM-subsidie aan te vragen. Deze regeling is bestemd voor samenwerkingsverbanden van minimaal twee mkb-ondernemingen. Met deze subsidie kunnen ondernemers de kennis, vaardigheden en beroepshouding van hun werknemers verder ontwikkelen.

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.