Subsidievraag Duitse vleesverwerker Tönnies na lockdown wekt wrevel

shutterstock_554651599-A1200x800

Duitse politici hebben zondag een vraag om overheidssteun van vleesverwerker Tönnies op de korrel genomen.

Bron: VMT

Bij ruim 1500 medewerkers van de vleesverwerker uit de stad Gütersloh was in juni een coronabesmetting vastgesteld die de autoriteiten dwong opnieuw een regionale lockdown in te stellen.

Corona-uitbraak

De uitbraak leidde tot een nationaal debat over de omstandigheden waaronder de veelal buitenlandse arbeiders in de Duitse vleesindustrie werken. Tönnies, dat 16.500 werknemers telt en ongeveer 7 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten heeft, vroeg vrijdag om financiële steun van de regering om werknemers te betalen die in quarantaine waren geplaatst zonder ziek te worden, meldde de Frankfurter Allgemeine.

Lockdown

'Ik heb hier niet veel sympathie voor', reageert minister van Landbouw Julia Klöckner in een andere krant, Bild am Sonntag. 'Nadat een hele regio tot sluiting is gedwongen, zal dit de irritatie van het publiek niet helpen verminderen.'

In omliggende gebieden raakte voor 600.000 inwoners het openbare leven tijdelijk ontwricht.

Karl-Josef Laumann, minister van Arbeid in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het slachthuis zit, zei dat Tönnies weliswaar juridische gronden heeft om het verzoek om financiële steun te doen, maar dat het bedrijf voorzichtig moet zijn. 'Ik zou heel erg nadenken over hoeveel meer de bevolking van Noordrijn-Westfalen accepteert', zei hij tegen Bild.

 
Lees ook
Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

Productie voedingsmiddelenindustrie groeit met 3 procent

De productie in de voedingsmiddelenindustrie groeide juni 2022 met 3 procent ten opzichte van de dezelfde periode van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

Er is een de nieuwe cao voor de ruim 4.500 mensen, die werkzaam zijn in de vleeswarenfabrieken. Een meerderheid van de FNV-leden stemde in met de afspraken die de vakbond en de sector maakten.