Subsidievraag Duitse vleesverwerker Tönnies na lockdown wekt wrevel

shutterstock_554651599-A1200x800

Duitse politici hebben zondag een vraag om overheidssteun van vleesverwerker Tönnies op de korrel genomen.

Bron: VMT

Bij ruim 1500 medewerkers van de vleesverwerker uit de stad Gütersloh was in juni een coronabesmetting vastgesteld die de autoriteiten dwong opnieuw een regionale lockdown in te stellen.

Corona-uitbraak

De uitbraak leidde tot een nationaal debat over de omstandigheden waaronder de veelal buitenlandse arbeiders in de Duitse vleesindustrie werken. Tönnies, dat 16.500 werknemers telt en ongeveer 7 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten heeft, vroeg vrijdag om financiële steun van de regering om werknemers te betalen die in quarantaine waren geplaatst zonder ziek te worden, meldde de Frankfurter Allgemeine.

Lockdown

'Ik heb hier niet veel sympathie voor', reageert minister van Landbouw Julia Klöckner in een andere krant, Bild am Sonntag. 'Nadat een hele regio tot sluiting is gedwongen, zal dit de irritatie van het publiek niet helpen verminderen.'

In omliggende gebieden raakte voor 600.000 inwoners het openbare leven tijdelijk ontwricht.

Karl-Josef Laumann, minister van Arbeid in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het slachthuis zit, zei dat Tönnies weliswaar juridische gronden heeft om het verzoek om financiële steun te doen, maar dat het bedrijf voorzichtig moet zijn. 'Ik zou heel erg nadenken over hoeveel meer de bevolking van Noordrijn-Westfalen accepteert', zei hij tegen Bild.

 
Lees ook
Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

Britse vleesindustrie wil personeelstekort oplossen met inzet gedetineerden

In het Verenigd Koninkrijk kampt de vleesbranche met een tekort aan personeel. De branche wil dit probleem op lossen door de inzet van (ex)gedetineerden en is daarover in overleg met de overheid. Dat meldt BBC.

Personeelstekort bij veel bedrijven

Personeelstekort bij veel bedrijven

Verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kreeg begin juli een op de vier ondernemers hiermee te maken. Het gevolg is dat de lonen stijgen.

ESA legt slacht tijdelijk stil

ESA legt slacht tijdelijk stil

Kalfsvleesverwerker ESA, onderdeel van VanDrie Group, legde op 4 augustus de slachtactiviteiten tijdelijk stil vanwege een aantal coronabesmettingen van werknemers. De andere activiteiten gaan wel gewoon door. Dat meldt VanDrie Group op de website.