Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Groene Energie_Pixabay

Foto: Pixabay

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Veel ondernemers willen aan de slag met het besparen van energie. Niet alleen vanwege de verduurzaming maar ook door de stijgende energiekosten. Vaak weten ze niet zo goed waar ze mee kunnen beginnen. Hier kan een adviseur bij helpen.

Adviseur

De adviseur maakt een advies op maat op basis van een energiescan van het bedrijf met daarin onder andere de noodzakelijke investeringen en de opbrengst . Op basis hiervan neemt een ondernemer een besluit. Bij de uitvoering hiervan kan de adviseur weer helpen.

Eisen subsidie

Aan de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) zijn wel een aantal eisen verbonden. De ondernemers verbruikt minder dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit per jaar (dus niet onder de wettelijke besparingsplicht vallen). Daarnaast heeft het bedrijf een maximale omvang tot 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen. De subsidie is bedoeld voor een advies als een totaalplan voor de onderneming en niet uitsluitend gericht op één maatregel.

Hoogte subsidie

Voor ondernemers die in aanmerking komen voor de subsidie geldt dat 80 procent van de gemaakte kosten voor het advies en het ondersteuningstraject. Ondernemers krijgen maximaal € 2.500. Voor het energieadvies geldt een minimaal subsidiebedrag van € 400 en een maximum van € 750. Voor de energiebesparende maatregelen geldt deze subsidie niet.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB

De subsidie bestaat al sinds 1 oktober 2021 en sluit op 30 september. Uit een meting op 1 maart bleek dat er 90 procent van het budget – € 28,2 miljoen – beschikbaar was. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van RVO.

Dossiers
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

QSTA: platform voor versproducten

QSTA: platform voor versproducten

De bol.com worden van de foodbranche, dat heeft QSTA voor ogen. Met een fijnmazig distributiekanaal voor zowel producenten als afnemers, springt het bedrijf in een gat in de markt. QSTA is een platform voor zowel makers als afnemers van onderscheidende voedselproducten. Het bedrijf richt zich op retailers, versspecialisten en horeca.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.