Studie over productie van vleesvervangers

Foodvalley

Heeft bestaande machines, die momenteel worden gebruikt voor de verwerking van zetmeelrijke granen en peulvruchten, potentie hebben voor de productie van vleesvervangers? Deze vraag staat centraal in de haalbaarheidsstudie Extrusion Twist. Deze studie wordt gecoördineerd door Foodvalley NL en Codrico Rotterdam.

De nieuwe studie speelt in op de groeiende markt van vleesvervangers. De vraag in Nederland en daarbuiten neemt zo snel toe dat fabrikanten het met bestaande productiefaciliteiten nauwelijks kunnen bijbenen.

Foodvalley NL en Codrico Rotterdam willen weten of extrusie-apparatuur die nu vooral wordt gebruikt voor cereals zich ook leent voor het maken van vleesachtige structuren uit plantaardig eiwit. Behalve naar soja en tarwe kijken ze hierbij naar lokaal geteelde grondstoffen, zoals veldbonen. De partners gaan na of de apparatuur direct toegepast kan worden of dat onderzoek naar bijvoorbeeld schroefopbouw noodzakelijk is. Doel is te komen tot een groter aanbod aan getextureerde halffabricaten, door afnemers te verwerken tot consumentenproducten.

Enorm marktpotentieel

‘De markt voor getextureerde vleesvervangers groeit enorm. Inzet van extruders die in Nederland al aanwezig zijn, maar voor andere toepassingen worden gebruikt, kan helpen om het gebrek aan productiecapaciteit op te vangen. Bedrijven hoeven zo geen dure nieuwe machines aan te schaffen’, zegt Jeroen Willemsen, Innovatiemanager Protein Shift van Foodvalley NL.

‘Nederland heeft een eer hoog te houden als producent van hoogwaardige vleesvervangers’, zegt Gerben de Vries, Chief Executive Officer bij Codrico in Rotterdam. ‘Kunnen wij onze extruders een ‘twist’ geven voor deze toepassing, dan verhogen we én onze marges én dragen we bij aan de groeiende vraag uit binnen- en buitenland.’

Groeiende vraag naar vleesvervangers

De verkoop van vleesvervangers in Nederland is verdubbeld sinds 2015, met een toename van 30 procent in 2019 ten opzichte van 2018, aldus een innovatiescan door Foodvalley NL. Ook de verkoop van plantaardige zuivelalternatieven zit in de lift, met een waarde van ruim 100 miljoen euro in 2019. In Europa loopt het Verenigd Koninkrijk in vleesvervangers voorop met een markt ter waarde van 405 miljoen euro, gevolgd door Duitsland (200 miljoen euro) en Italië (175 miljoen euro). Deze cijfers laten zien dat ook tijdens de corona-crisis de afgelopen maanden de vraag sterk is toegenomen, mogelijk ingegeven door een groter gezondheids- en duurzaamheidsbewustzijn bij consumenten.

Herallocatie bestaande productiefaciliteiten

Het principe van herallocatie van productiefaciliteiten is mogelijk ook toepasbaar in andere groeimarkten, bijvoorbeeld die van plantaardige variaties op zuivel. ‘De resultaten van het onderzoek publiceren we op de website Foodvalley.nl. Door deze kennis te delen stimuleren we ook andere bedrijven om bestaande faciliteiten in te zetten daar waar de vraag het grootst is. Dit om meer bedrijven sneller te laten opschalen en hun innovaties te vermarkten’,  aldus Petra Roubos, Manager Foodvalley Facilities.

Behalve Codrico nemen MFH Pulses en Griffith Foods, beide lid van Foodvalley’s bedrijvenplatform The Protein Cluster, deel aan het initiatief.

Foodvalley

Het Foodvalley ecosysteem versnelt innovatie en groei van bedrijven door ondernemingen, van start-up tot multinational, te koppelen aan de beste kennis, faciliteiten, kennisleveranciers en potentiële partners. Economisch gedreven en vanuit de behoefte van het bedrijfsleven staan de komende jaren bij Foodvalley NL vier thema’s op het programma: Circular Agriculture, Nutrition & Health, Protein Shift, en Smart & Digital Technology. Het project Extrusion Twist is een van de eerste haalbaarheidsstudies uitgevoerd binnen dit programma.

 
Lees ook
Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Bennebroek heeft sinds jaren weer een slagerij. Brian de Beer opende in maart Keurslagerij BeerZ. Een voormalige boekwinkel werd omgebouwd tot een gloednieuwe slagerij. Als nieuwbakken ondernemer kon hij bij de keuze voor machines het advies van Delmo goed gebruiken. “Ik ben heel tevreden over Delmo: niet alleen wat betreft het advies, maar ook de service...

Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte

Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte

Veel Nederlanders eten vlees en vis uit gewoonte. Ze zijn het van huis uit gewend of degene die kookt maakt gerechten met vlees of vis. Zes op de tien Nederlanders omschrijft zichzelf als vleeseter. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vegamonitor van Natuur & Milieu.

Jan Zandbergen Group start bouw nieuw innovatiecentrum

Jan Zandbergen Group start bouw nieuw innovatiecentrum

CEO Peter-Paul Zandbergen van Jan Zandbergen Group sloeg dinsdag 26 oktober symbolisch de eerste paal in de grond voor de bouw van het nieuwe Food Ontwikkelingscentrum.