Stork bijt in stof rond patent kippenkoeling (+ filmpje)

attachment-001_food-image-VLS3173I01

ENSCHEDE - Stork heeft een al jarenlang slepende octrooizaak tegen het Enschedese bedrijf TopKip verloren. Het gaat om het combi chilling procedé.

ENSCHEDE - Stork heeft een al jarenlang slepende octrooizaak tegen het Enschedese bedrijf TopKip verloren. Het gaat om het combi chilling procedé.


Het octrooi van TopKip uit 2004 beslaat een procédé om geslachte kipkuikens twee keer zo snel te laten afkoelen en tegelijkertijd inwendig te reinigen. TopKip heeft zo’n 1,5 miljoen euro gestoken in het systeem.


Stork viel het octrooi eind 2004 aan. Nu heeft het Europees Octrooi Bureau (EOB) in München TopKip gelijk gegeven.


Stork ontkent de octrooizaak te hebben verloren. Een woordvoerder van Stork zegt in het Financieele Dagblad, dat ‘wij op 2 van de 3 punten gelijk kregen’. Stork valt standaard patenten aan om de hardheid ervan te testen. ‘Zo krijg je inzicht in een octrooi.’


Stork kan tot 9 maart de beslissing van het EOB aanvechten.


Bekijk het combi chilling procedé van TopKip (video) 

Launch in external player

(bron: Het Financieele Dagblad) 





















Lees ook: 

Octrooisysteem versimpeld (23 juni 2006)


Nieuwe machine Stork levert meer rendement (8 januari 2006)


Lees ook
‘Food is een degelijke sector’

‘Food is een degelijke sector’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Stephen van Uhm van Van Uhm BV.

‘Techniek moet ons ambacht ondersteunen’

‘Techniek moet ons ambacht ondersteunen’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Thomas de With en De With Maaltijden.

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Hein Pije van Marel.