Alain Alders en zijn team (foto: Bord Bia)

Bord Bia, de Irish Food Board organiseerde 14 oktober een Stoofathon. Het resulaat waren een Aziatische runderstoof, een zomerse sukade, frisse kokoscurry en meer stoofgerechten met wereldse smaken. 

Tijdens de Stoofathon kregen culinaire deskundigen, hobbykoks en zes topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club – Alain Alders, Erik de Boer, André van Doorn, Rogér Rassin, Jan Klein en Erik van Loo – de opdracht om nieuwe smaken en recepturen te ontwikkelen voor een jaarrond makkelijk en eigentijds stoven met grasgevoerd Iers rundvlees om te laten zien dat er meer mogelijkheden zijn dan grootmoeders bereiding met uien, kruidnagel en laurier.

Stoofgerechten

De Ierse levensmiddelenorganisatie wil consumenten inspireren vaker een stoofgerecht op tafel te zetten. Runderstoofgerechten laten veel ruimte om te combineren met groentes en smaakstijlen. "Corona heeft gezorgd voor een goede afzet van ons grasgevoerd rundvlees bij de Nederlandse supermarkten", verduidelijkt Laura Crowley, manager Bord Bia Amsterdam, "en ook voor een verhoogde interesse in het maken van stoofgerechten. Nederland heeft al een sterke stooftraditie, maar die heeft zeker een lift gekregen. Dat sterkt ons om hierop voort te borduren en consumenten op weg te helpen met eigentijdse smaken en recepturen. Het is mooi dat maar liefst zes van onze topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club (CIBC) hier vandaag aan de Stoofathon deelnemen en samen met teams van culinaire experts, receptuurmakers, foodbloggers en hobbykoks aan de slag gingen."

Stoofathon

De stoofathon leverde gerechten op die zich lieten kenmerken door het gebruik van veel kruiden uit de wereldkeuken en veel groentes. "De gerechten van vandaag zijn lichter en frisser, en kun je een jaarrond op tafel zetten. Grootmoeders stoofpot is heftiger en zoeter", aldus Roger Rassin. "Stoofgerechten zijn fantastisch comfortfood, je kunt er zoveel richtingen mee uit. Smaken die niet voorbehouden zijn aan de herfst of winter, want ook in het voorjaar of de zomer kun je stoofgerechten op tafel zetten."

Tijdens de Stoofathon gaven de deelnemende chefs verschillende tips. Topchef Alain Alders: "Belangrijk voor een goede runderstoof is kwaliteitsvlees. Vlees ook met een randje vet, want vet geeft smaak. Je moet dat vlees ook goed zouten en peperen, want je wil die smaak erin brengen. Dat kan niet achteraf." Roger Rassin vult aan: "Hoe bruiner je het vlees aanbraadt, hoe lekkerder het wordt."

Andere tips waren: "Snijd de groente voor in het stoofgerecht niet te klein, want alles slinkt. Je wilt de groentes wel terug proeven in het gerecht." En "Bak specerijen van tevoren wel aan, dat vergeten wij vaak. Maar bijvoorbeeld in de Indiase keuken is dat de basis. Dan komt namelijk de smaak vrij. Dat geldt niet alleen voor kerrie maar ook voor kurkuma, kaneel, steranijs, laurier en gember!"

Alle recepten die tijdens de Stoofathon gedeeld werden komen op de website Irish Beef te staan. Bord Bia deelde met ons alvast het recept Tropische Winterstoof van Alain Alders.

 

Iers rundvlees

Stoofgerechten met Iers rundvlees passenvolgens Bord Bia goed in een gezond eetpatroon. Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en door dit te stoven in combinatie met kruiden, specerijen, groentes ontstaat er een gerecht met nog meer voedingswaarden.

Ierland is een belangrijke leverancier van rundvlees voor Nederlandse stoofpotten. Laura Crowley: “Wij leveren een kwaliteitsproduct van grasgevoerd rundvlees. Ierse runderen lopen in hun leven gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar buiten en hebben een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat. Bovendien komen wij tot hoogwaardige vierkantsverwaarding van de hele koe door de goede afzet van de vleesdelen die hier in Nederland populair zijn om te stoven.”

Chefs' Irish Beef Club

Erik de Boer lichtte toe waarom de chefs zich inzetten voor de Stoofathon: “We zijn allemaal lid van de Chefs’ Irish Beef Club en zijn al regelmatig in Ierland geweest om kennis uit te wisselen met Ierse producenten en van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Wij hebben veel bewondering voor de toewijding van de Ierse boeren. Zij hebben over het algemeen kleinschalige familiebedrijven. De zorg en aandacht voor de runderen die in kleine kuddes op de groene heuvels gehouden worden, spreekt ons aan. Het vlees smaakt, dankzij een menu van vrijwel uitsluitend gras, onderscheidend en heeft een goede ‘bite’.

 

Altijd op de hoogte blijven?