In aanwezigheid van het bestuur, de Commissie Meesterproef, de beoordelaars en het secretariaat heeft op donderdag 26 januari de officiële aftrap van de Stichting Meestertitels Slagersbranche plaatsgevonden.
De stichting beheert de meestertitel Branche Erkende Meesterslager. Dit betekent niet alleen het onderhouden van de meestertitel, maar ook het organiseren van de meesterproef. Op dit moment zijn de eerste kandidaten gestart met de intake. Op basis van die intake worden die kandidaten geselecteerd die beschikken over de benodigde kennis, competenties en ervaring om de meesterproef uit te voeren. Na de intake start de kandidaat zijn of haar meesterproef. De titel Branche Erkende Meesterslager is er alleen voor de állerbesten in de slagersbranche. Elke kandidaat doorloopt tijdens de meesterproef een uitgebreid programma van theoretische en praktijkopdrachten. Indien een kandidaat de meesterproef excellent heeft afgelegd, is het voeren van de titel Branche Erkende Meesterslager de bekroning.
Bestuur
Het bestuur van de Stichting Meestertitels Slagersbranche wordt gevormd door Wim van den Brink van de KNS namens de werkgevers, en Wilma DaamsMVan Geyn namens de vakbonden. Het bestuur wordt te zijner tijd uitgebreid met een Branche Erkende Meesterslager.
Commissie Meesterproef
De rol van de Commissie Meesterproef is het bewaken van het proces en kwaliteit tijdens elke meesterproef. Daarnaast vindt de besluitvorming bij de commissie plaats over het wel of niet toekennen van de meestertitel aan kandidaten die hun meesterproef hebben afgelegd. De Commissie Meesterproef bestaat uit Ad Bergwerff (KNS-voorzitter en eigenaar Bergwerff’s Slagerijen), Gjalt Landman (voormalig Beleidsmedewerker Examinering/Certificering bij SVO vakopleiding food) en Esther Murre van CINOP (opleidingsadviesbureau dat betrokken is geweest bij opzet en ontwikkeling inhoud meesterproef Branche Erkende Meesterslager).
Drie onderdelen
Elke kandidaat wordt tijdens de drie onderdelen van de meesterproef beoordeeld door vakmensen uit de branche, de zogenaamde beoordelaars. Zij hebben een uitgebreide opleiding gehad en zijn vanuit hun eigen vakmanschap, kennis en opleiding goed voorbereid op hun functie. De Commissie Meesterproef ziet onder andere toe op juiste naleving bij elke beoordeling, gebruik protocollen en formulieren door de beoordelaars.
Secretariaat
Het bestuur en de Commissie Meesterproef wordt ondersteund door Arthur Tarmond, beleidsmedewerker Sociale Zaken bij de Koninklijke Nederlandse Slagers. Hij vervult de rol van secretaris.
Positief onderscheiden
De meestertitel Branche Erkende Meesterslager heeft als doel om de slager (man of vrouw, ondernemer of werknemer) de kans te geven zichzelf positief te onderscheiden als vakman en ambachtsman op het hoogste niveau binnen de branche en richting consumenten. Het is een persoonlijke titel die wordt behaald na het excellent afronden van de meesterproef. Dit project is een initiatief van Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf (VOS) en het beheer is ondergebracht in de Stichting Meestertitels Slagersbranche. Meer informatie is terug te vinden op de website Meesterslager.nl.
Samenwerkingsverband
De Stichting vormings- en ontwikkelingsfonds in het slagersbedrijf (VOS) is een samenwerkingsverband van sociale partners in de slagersbranche. De stichting wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), FNV en CNV Vakmensen. Het doel van de Stichting VOS is het financieren en subsidiëren van activiteiten die gericht zijn op het in sociaal opzicht optimaal functioneren van het Slagersbedrijf. Voorbeelden van projecten zijn bijvoorbeeld Slagerspassie en het medewerkersmagazine SlagersLeven, scholings- en opleidingsactiviteiten, promoten van bedrijfstakberoepen in en buiten de bedrijfstak maar ook het subsidiëren van regelingen als employability, mantelzorg en meer. Meer informatie over deze projecten is te vinden op de website Slagers.nl.