HAS stelt lector Design Methoden Food aan

17 januari 2018

Antien Zuidberg is vanaf 1 maart 2018 de lector van de nieuwe onderzoeksrichting Design Methoden Food aan de HAS in Den Bosch.  

Antien Zuidberg is momenteel hogeschooldocent en coördinator opleidingsprogramma Food Innovation. Als eerste lector Design Methoden in Food richt zij zich op onderzoek naar ontwerpmethoden die ervoor zorgen dat meer voedselinnovaties met succes de markt halen. Nu is het percentage succesvolle innovaties te laag.

De focus ligt daarbij op zinvolle food-innovaties die consumenten bewegen in de richting van duurzaam en gezond eten. Het lectoraat maakt daarbij zoveel mogelijk  gebruik  van nieuwe technologieën en nieuwe ingrediënten, zoals bijvoorbeeld 3D food-printing en plantaardige reststromen.

Doelen

Het lectoraat heeft de volgende doelstellingen:

  • Verdiepend onderzoek doen naar verschillende bestaande innovatiemethoden in de agrofoodsector en de relatie met de kans op succes in de markt
  • Onderzoeken of de nieuwe methode ‘design-driven innovation’ de potentie heeft om de kans op succes in de markt te verhogen en deze verder ontwikkelen
  • Gedrag van mensen positief verleiden met ‘zinvolle’ innovaties, gebruikmakend van bestaande kennis in Nederland over nudging en verleiden
  • Werken aan innovatieprojecten met betrekking tot oude versus nieuwe methoden om betekenisvolle innovaties tot stand te brengen voor consumenten. De focus ligt daarbij op gezondheid, duurzaamheid of sociale aspecten, waarbij nieuwe technologieën en/of ingrediënten samenkomen.

3d-printer-Verstegen-200x300 Actieve Kenniskring

Het lectoraat heeft naast lector Antien Zuidberg een kenniskring waaraan docenten en docent-onderzoekers/ontwerpers van de studierichtingen Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie maar ook International Food & Agribusiness en Dier- en veehouderij een actieve bijdrage leveren. Tevens werkt het nieuwe lectoraat nauw samen met andere lectoraten zoals AgroFood Marketing, Voeding en gezondheid, Groene Gezondheid,  Future Food Systems en mogelijk het nieuwe lectoraat Duurzaam Produceren.

Wezenlijke bijdrage leveren

Antien Zuidberg kijkt ernaar uit te starten als lector: ‘Ik ben sinds ik bij de opleiding Food Innovation werk met mijn collega’s aan het bouwen aan het Food Innovation Model, wat dé methode is hoe wij studenten leren samen met én voor de consument innovatieve concepten te ontwikkelen. Ik zie er ontzettend naar uit om deze methode breder op de HAS te verspreiden, maar ook om onderzoek te gaan doen naar de effectiviteit van deze methode versus andere methodes, waaronder een potentieel nieuw te ontwikkelen radicale innovatiemethode.’

Ook lijkt het Zuidberg een enorme uitdaging om mee te werken aan zinvolle innovaties die oplossingen kunnen bieden voor de maatschappelijke veranderingen waar de HAS graag het verschil wil maken.

Altijd op de hoogte blijven?