Steeds meer melkvee naar de slacht

Postbus 70116    9704  AC  Groningentelefoon:  050-4032204mobiel  06-22234558e-mail:  vvf@xs4all.nl

Dit jaar worden er fors meer koeien geslacht dan in de afgelopen acht jaar, meldt de NOS.

Vorig jaar werd de melkquotum afgeschaft, waardoor veel boeren hun melkveestapel hebben uitgebreid. Bij meer koeien, komt ook meer mest kijken. En daardoor komen de boeren in de problemen. In die mest zit namelijk fosfaat, waar een Europees quotum voor geldt.

Maximum fosfaat

Vanaf 1 januari 2017 stelt staatssecretaris Dijksma een maximum in voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren. Dat resulteert in het feit dat veel boeren koeien weg moeten doen.

Bekijk hier een interview die de NOS maakte met een boer die ook melkvee moet laten slachten.

Lees ook
Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.

Wagyu uit de polder

Wagyu uit de polder

Wagyuvlees is bezig aan een opmars. Klanten komen van heinde en ver naar Het Koeienhuis in Benningbroek. Daar verkopen Klaas en Wendy Vlaar hun exclusieve rundvlees. Het gemarmerde vlees is de droom van menig carnivoor. En niet alleen de bekende dure delen zijn de moeite waard. “Onze wagyuburgers zijn niet gekruid, wij kruiden onze koeien.”