Steeds meer melkvee naar de slacht

Postbus 70116    9704  AC  Groningentelefoon:  050-4032204mobiel  06-22234558e-mail:  vvf@xs4all.nl

Dit jaar worden er fors meer koeien geslacht dan in de afgelopen acht jaar, meldt de NOS.

Vorig jaar werd de melkquotum afgeschaft, waardoor veel boeren hun melkveestapel hebben uitgebreid. Bij meer koeien, komt ook meer mest kijken. En daardoor komen de boeren in de problemen. In die mest zit namelijk fosfaat, waar een Europees quotum voor geldt.

Maximum fosfaat

Vanaf 1 januari 2017 stelt staatssecretaris Dijksma een maximum in voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen produceren. Dat resulteert in het feit dat veel boeren koeien weg moeten doen.

Bekijk hier een interview die de NOS maakte met een boer die ook melkvee moet laten slachten.

Lees ook
Zelfslachtende slager is Nederlands immaterieel erfgoed

Zelfslachtende slager is Nederlands immaterieel erfgoed

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland erkent de culturele waarde van het ambacht van de zelfslachtende slager en heeft dit ambacht opgenomen in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed. “Opname in het Netwerk draagt bij aan zichtbaarheid en waardering van het ambacht.”

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms, producent van gekweekt rundvlees, kondigt aan de productlijn uit te breiden met cel gekweekte collageenproductie. Het past binnen de strategie van het Israëlische bedrijf om een alternatief voor dieren in de intensieve veehouderij te ontwikkelen.

Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met Mosa Meat. De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees.