STAF: Cijfers True Food Price Coalition kloppen niet

14 maart 2019

Stichting Agri Facts (STAF) heeft de True Food Price Coalition op de vingers getikt vanwege een poster over de ‘true price’ van vlees. Volgens de coalitie zou het verminderen van de vleesconsumptie veel milieuwinst opleveren. Volgens Stichting Agri Facts kloppen de berekeningen van deze cijfers niet.

Uit de controle van de cijfers door (STAF) blijkt dat de coalitie ervan uitgaat dat consumenten vlees schrappen van het menu, maar dit niet vervangen door een vegetarisch alternatief. Dit zou dus betekenen dat mensen minder gaan eten. Dit noemt STAF geen realistische weergave van de praktijk. 

STAF: "Consumenten die het vlees laten staan, zullen veelal voor een vervangend alternatief kiezen, bijvoorbeeld voor een vegetarisch product. In dat geval is de milieuwinst een stuk kleiner of verdwenen. Het waterverbruik neemt dan zelfs toe in plaats van af. Voor de productie van verantwoorde vegetarische vleesvervanging is meer water nodig dan voor de productie van vlees." 

Volgens STAF heeft de coalitie de cijfers van het onderzoek dat bureau Blonk Consultants uitvoerde in opdracht van de Week Zonder Vlees verkeerd geïnterpreteerd. Blonk Consultants vermeldt in zijn rapport twee opties voor de milieuwinst van ‘een week zonder vlees’:

  1. consumenten laten het vlees achterwege en compenseren dit op geen enkele wijze;
  2. consumenten schrappen vlees van hun menu en compenseren dit met een alternatief.

Zowel Week Zonder Vlees als de andere partijen binnen de True Food Price Coalition gaan uit van optie 1. Dus dat consumenten minder gaan eten. Geen vlees en ook geen vleesvervanger. 

De True Food Price Coalition is een coalitie van een brede groep organisaties die als doel hebben om de vleesconsumptie te ontmoedigen. Partners zijn onder andere de Nationale Week Zonder Vlees, Triodos, Vegetariërsbond en Kipster. Na een brief over de foute berekeningen liet de coalitie het weekend van 9-10 maart aan Stichting Agri Facts verder te gaan onder de naam Tapcoalitie. De poster met de foute cijfers blijft voorlopig offline.

Foto: Ritzo ten Cate, Flickr

Altijd op de hoogte blijven?