Speciaalzaken boeken omzetplus in juni

Ariesen-Veenendaal-030

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in juni een omzetstijging van 4,6 procent. De verkopen namen ruim 2 procent toe. De omzet van de supermarkten groeide met 5 procent. Verder was de omzet van speciaalzaken ruim 2 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse detailhandel als geheel heeft volgens de metingen van de instantie in juni 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De verkopen (volume) waren 3,7 procent hoger.

Supers groeien het hardst

Nederlandse supermarkten hebben de omzet in juni met 5 procent zien toenemen. Daarmee blijft de supermarktsector harder groeien dan de totale detailhandel.

Bouwmarkten kenden een erg sterke maand

De omzet van winkels in de non-foodsector groeide in juni met ruim 3 procent. De opbrengsten van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren was ruim 9 procent hoger dan vorig jaar. Winkels in vrijetijdsartikelen zetten 3,6 procent meer om. Ook groeide de omzet van winkels in persoonlijke verzorging, winkels in kleding en winkels in schoenen en lederwaren.

Omzet elektronicawinkels blijft dalen

Winkels in consumentenelektronica zetten daarentegen ruim 4 procent minder om dan een jaar eerder. Sinds februari van dit jaar is de omzet van de elektronicawinkels onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Multichannelbedrijven zagen online verkopen flink groeien

Online was er wederom sprake van flinke groei. De online omzet was in juni 19,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De pure webwinkels, winkels met als hoofdactiviteit verkoop via internet, zetten bijna 16 procent meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, groeide met ruim 24 procent.

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd

Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse...

Nederlandse economie groeit weer

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.