Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

11 juni 2020
Team Spakenburg (Foto: Lieneke Schuitemaker)

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.

De achttien teams bereidden op hun eigen locatie verschillende gerechten op de BBQ, die op afstand werden beoordeeld door de vakkundige jury, bestaande uit chefs Angelique Schmeinck en Jaap Sloof en vinoloog Barbara Verbeek, onder voorzitterschap van Felix Wilbrink. Via een livestream werd er gedurende de wedstrijd geschakeld tussen de verschillende locaties. De livestream was te volgen via de facebookpagina’s van de verschillende deelnemende teams. Culinair journalist Puck Kerkhoven presenteerde de wedstrijd.

Elke team maakte drie gerechten klaar met mosselen, paling en kalfsvlees. De teams waren vrij in hun keuze van sauzen en. De beoordeelde de gerechten van de teams via een livestream. De foto’s van de gerechten zijn te vinden op www.gastropedia.nl.

Opbrengst

Gerecht Paling BBQ_foto LS

Gerecht met paling (foto: Lieneke Schuitemaker)

Aan het einde van het geslaagde evenement mocht Leonie Geenen namens Support Casper een cheque in ontvangst nemen van € 5.000. Die opbrengst was afkomstig van de supporters, die hun team met een financiele bijdrage steunden.

Organisator John van de Ven van Gastropedia: "Net als de horeca zijn ook veel mensen werkzaam in de evenementenbranche, de afgelopen weken zwaar getroffen. Maar stilzitten past niet bij deze doelgroep en juist daarom waren we allemaal gemotiveerd om ons in te zetten voor dit goede doel: een waardevolle bijdrage leveren aan het onderzoek van Support Casper!"

Trotse Spakenburgers

Gerecht met kalfsvlees_foto LS

Gerecht met kalfsvlees (foto: Lieneke Schuitemaker)

Het winnende team is ontzettend blij met het resultaat, vertelt Melissa van den Brink, die al bijna 10 jaar het Spakenburgse ontwerpbureau Meyn Graphic Design runt. “Het was voor ons de eerste keer dat we meededen met een bbq-wedstrijd. Heel bijzonder om dan de allereerste editie van een online bbq wedstrijd te winnen! We hebben erg ons best gedaan op de presentatie van de gerechten en er zelf heerlijk van gegeten. Het smaakte fantastisch, al zeggen we het zelf!”. 

Echtgenoot Emiel, in het dagelijks leven commercieel medewerker bij Spakenburg Paling, is een fervent bbq’er. “Melissa helpt me graag en heeft echt feeling voor styling van de gerechten. Daarnaast houden we allebei erg van eten en maken we daar graag iets bijzonders van. John, de organisator, wist hiervan en heeft ons gevraagd om mee te doen. Wij deden min of meer mee voor de fun en om geld op te halen voor Support Casper. Dat we zouden winnen hadden wij nooit voor mogelijk gehouden. We zijn erg trots dat we samen van professionele bbq-teams hebben gewonnen! En we hebben ook nog eens ruim €1000,- opgehaald voor het onderzoek naar alvleesvlierkanker. Dubbel winst dus eigenlijk!”

Over Support Casper

Mosselgerecht BBQ_Foto LS

Gerecht met mosselen (Foto: Lieneke Schuitemaker)

Jaarlijks krijgen bijna 3.000 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker te horen. Alvleesklierkanker is, na longkanker, de meest dodelijkste soort kanker in ons land. Iedere dag overlijden er acht mensen. Van de gediagnosticeerde patiënten sterft 93 procent binnen een half jaar.

Support Casper is de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK) en financiert wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve behandelmethoden van alvleesklierkanker, door gebruik te maken van verschillende oncolytische virussen in combinatie met immunotherapie.  Daarnaast zorgt de stichting voor een grotere bewustwording voor deze ernstige vorm van kanker door mensen te informeren en publieksactiviteiten te organiseren.

Prof. dr. Casper van Eijck is het gezicht van de campagne van Support Casper. Hij is oncologisch chirurg aan het Erasmus MC, gespecialiseerd in alvleesklierkanker. Daarnaast is hij clubarts van Feyenoord. Met het geld dat wordt opgehaald door Support Casper heeft Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC) een multidisciplinair team samengesteld, het OVIT-consortium (oncolytische viro-immunotherapie), bestaande uit artsen en wetenschappers van diverse academische centra. Zij doen baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van viro- immunotherapie.

Altijd op de hoogte blijven?