SP wil label voor fout vlees

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

DEN HAAG - Kippenvlees uit Thailand en ander vlees dat niet volgens onze normen is geproduceerd, moet een zwart label krijgen. Dat wil SP-kamerlid Krista van Velzen.

DEN HAAG - Kippenvlees uit Thailand en ander vlees dat niet volgens onze normen is geproduceerd, moet een zwart label krijgen. Dat wil SP-kamerlid Krista van Velzen.

Dit label moet de consument duidelijk maken dat die te maken heeft met 'fout' vlees. Zo wordt het de consument volgens de SP makkelijker gemaakt om voor duurzamer geproduceerd vlees te kiezen.

Normen

'In een land als Thailand, dat steeds meer naar Europa exporteert, wordt op een schandalige manier met dieren omgesprongen', zegt Van Velzen. Een importverbod voor fout vlees is volgens haar niet haalbaar. Volgens internationale handelsverdragen zou je namelijk producten niet mogen bevoordelen, zelfs niet als ze duurzaam zijn geproduceerd. Maar producten die niet voldoen aan de Nederlandse standaarden voor dierwelzijn en milieu kunnen volgens Van Velzen wél als zodanig worden aangeduid.

Het Productschap Vee en Vlees wordt niet 'enthousiast' van deze 'negatieve manier van labelen'. Volgens een woordvoerder slaat de partij door in haar campagne. 'De suggestie wordt gewekt dat het bedrijfsleven de bestaande wet- en regelgeving met voeten treedt. Van die gedachte distantieer ik mij.'

Controles

Het productschap gaat er vanuit dat het vlees dat in de Nederlandse schappen ligt daar volgens de regels belandt, totdat het tegendeel is bewezen. Volgens de woordvoerder laat het bedrijfsleven vlees uitvoerig controleren door onafhankelijke, gecertificeerde instanties.

Dierwelzijnsnormen vormen een integraal onderdeel van die controles, zegt de woordvoerder. Hij vindt het wel oké dat de overheid haar eigen wetgeving controleert, toezicht houdt op het bedrijfsleven en de eindverantwoordelijkheid op zich neemt. Maar dat zou niet moeten gebeuren met een zwart label en een 'subjectieve norm als fout vlees'.

Opvallend

Overigens is het standpunt van Van Velzen opvallend omdat zij tot nu toe het in de Nederlandse industrie geproduceerde vlees steeds als 'fout' heeft bestempeld. Zij is bijvoorbeeld actief voorstander van het burgerinitiatief van Milieudefensie 'Stop fout vlees'. Met dit initiatief hoopt Milieudefensie een einde te maken aan de bio-industrie in Nederland.

Lees ook:

Kip komt steeds vaker van ver (15 juni 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Thailand 

Alle berichten over het burgerinitiatief

Links:

SP

Actie Stop fout vlees

Milieudefensie

PVE

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte blijven?