Snackvarken moet dikkerds helpen

13 augustus 2012 redactie

LELYSTAD – De Animal Science Group van de Wageningen Universiteit in Lelystad controleert momenteel bij varkens wat de invloed is van vette happen op het lichaam.

De varkens krijgen vanaf hun geboorte, drie maanden lang een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, geraffineerde suikers en cholesterol. Te vergelijken met iemand die dagelijks teert op patat, frikadellen en kroketten. Sommige varkens wegen na die periode ruim 100 kilo, tegenover een normaal gewicht van 70 kilo.

Na de vetmesterij wordt gekeken wat het effect is van gezonde voedingsbestanddelen of van medicijnen op de lichaamsfuncties en er wordt gekeken naar het dichtslibben van de aderen. Ook kan het varken worden ingespoten met een stof die suikerziekte veroorzaakt.

In eerste instantie werd het snackvarken gebruikt voor onderzoek naar beter varkensvoer, dat magerder vlees en minder spek zou opleveren. Inmiddels is ook de medische wetenschap betrokken bij het snackvarken. De meeste proeven betreffen medicijnen of voedingsmiddelen die overgewicht moeten tegengaan.

Altijd op de hoogte blijven?