‘Slimmer maken van machines in tijden van personeelstekort’

16 november 2022 Edwin Rensen

Het personeelstekort is ook in de vleesbranche een probleem. Machineleveranciers spelen eropin met ‘slimme machines’ en meer aandacht voor automatisering om de processen vloeiender te laten verlopen. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Gerard Crooijmans van Spako.

De naam Spako is ontstaan uit de woorden spaarzaam koken. Sinds de oprichting door Wim Wasser in 1954 is Spako actief in de ontwikkeling en productie van ketels. In de eerste jaren produceerde het bedrijf uit Asten ketels voor de agrarische sector en voor de consumentenmarkt. Na deze jaren is Spako zich gaan richten op de ambachtelijke slagerijen. Voor deze slagerijen werden en worden er kookketels en rookkasten geproduceerd voor zowel de ambachtelijke als grootschalige productie van bijvoorbeeld rookworsten, hammen of buiken. "Tegenwoordig leveren wij naast stand alone machines ook complete productie- en kooklijnen voor de voedingsmiddelenindustrie", laat Gerard Crooijmans, verkoper buitendienst bij Spako, weten.

Automatisering

Volgens Crooijmans is automatisering op dit moment één van de belangrijkste trends in de apparatuur voor vleesverwerkende industrie en slagerijen. "In de markt zie je dat personeelskosten steeds hoger worden en dat het lastig is om aan de juiste mensen te komen. Wij proberen met onze machines in te spelen op deze verandering. Dit doen wij door het slimmer maken van onze machines en het automatiseren van processen", legt Crooijmans uit. Binnen de vleesverwerkende industrie vindt steeds meer innovatie plaats op het gebied van software. De markt vraagt volgens Crooijmans om slimme oplossingen, waardoor de noodzaak van fysieke arbeid verminderd kan worden. "Op dit moment zijn wij bezig het doorontwikkelen van onze machines, zodat deze aansluiten bij deze trends in de markt. Wij leggen de focus niet alleen op automatiseren, maar ook op duurzaam produceren."

Een van de innovaties die inspeelt op de veranderingen in de markt is de ontwikkeling van de KHRS. Deze kookketel is voorzien van een kantelbare korf voor het automatisch afvoeren van vleesproducten. Crooijmans: "Het voordeel van deze Spako-machine is dat alles modulair opgebouwd is. Hierdoor geven wij klanten de mogelijkheid de machine samen te stellen naar eigen wensen. Maatwerk dus." Spako focust zich voor de toekomst voornamelijk op het doorontwikkelen van de machines en productielijnen. Alle machines en productielijnen worden geproduceerd in de fabriek in Asten.

Dit is het eerste deel van de rondvraag 'Apparatuur wordt nóg belangrijker'. Volgende week volgt het tweede deel. De complete rondvraag is te lezen in Vleesmagazine 7. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?