Slimme geldkluis voor ondernemers in voedselsector

24 mei 2016

Om het aantal overvallen tegen te gaan in de voedselretail komen er steeds meer kluizen op de markt. Smart Safe is er daar één van. Renee Pater, oprichtster van bakkersketen BBROOD, voelt zich sinds de installatie van de kluizen een stuk veiliger.

Bij BBROOD werken ze nu een half jaar met de kluis. In alle zeven winkels staat een exemplaar en Renee Pater is enthousiast. ‘Als bakker ben je vaak doelwit, omdat kwaadwillenden het idee hebben dat er hier veel contant geld rondgaat. Andere kluizen zijn vaak toch nog gevoelig voor diefstal: we hebben zelfs meegemaakt dat inbrekers de hele kluis meenamen. Met de Smart Safe is dat niet mogelijk: zodra iemand de kluis meeneemt, wordt de inhoud meteen vernietigd. De wetenschap dat er voor inbrekers dus niets te halen valt, is heel fijn.’

Smart Safe

Eigenaren stoppen cash geld in de kluis en zodra dit door de sleuf valt, ligt de verantwoordelijkheid ervoor bij RCCS. De safe controleert het briefgeld op echtheid en telt het. Het bedrag wordt vervolgens op de rekening van de ondernemer gestort. Personeel hoeft niet meer naar de nachtkluis van de bank, want de met inkt beveiligde geldcassettes worden door RCCS opgehaald.

De kluis is voor niemand toegankelijk. RCCS komt de geldcassette die in de kluis zit ophalen zodra het nodig is en vervangt deze voor een lege geldcassette. De volle geldcassette kan pas worden geopend in een beveiligde ruimte van de cashverwerking. De inhoud wordt waardeloos als een overvaller de geldcassette probeert te openen.

Efficiënt

Pater vindt het werker met de nieuwe kluis ook efficiënt: ‘Het is ideaal dat je gedurende dag het geld gelijk kan afromen. Ook is het fijn dat het bedrag de volgende dag al op je rekening staat.’ RCCS ziet wanneer een kluis vol zit en haalt die dan zelf bij de winkelier op. ‘Ik heb er geen omkijken naar. En ze nemen dan ook meteen het muntgeld mee – wat me toch een rit naar de bank scheelt’, aldus de ondernemer.

Door een samenwerking met Eijsink Afrekensystemen weet de kassa precies hoeveel cash er in de kluis zit en nog hoeveel er in de la zelf ligt. Ook biedt RCCS een meekijkservice. De meldkamer van beveiligingsbedrijf Trigion kan namelijk via camera’s met de ondernemer meekijken met het openen en sluiten van de winkel.

Altijd op de hoogte blijven?