Slicers Maple Leaf bron listeria

attachment-001_food-image-VLS5604I01

TORONTO – Twee Formax 180 snijmachines van vleesverwerker Maple Leaf zijn waarschijnlijk de bron van de listeria-uitbraak die al aan vijftien mensen het leven heeft gekost. De machines zouden jaren niet meer zijn schoongemaakt.

TORONTO – Twee Formax 180 snijmachines van vleesverwerker Maple Leaf zijn waarschijnlijk de bron van de listeria-uitbraak die al aan vijftien mensen het leven heeft gekost. De machines zouden jaren niet meer zijn schoongemaakt.

Een medewerker onthulde vorige week dat machines in de fabriek in Toronto al jaren niet meer grondig waren schoongemaakt. Dit gebeurde pas weer voor het eerst na de listeria-uitbraak.

Volgens hem kwam er een 'enorme stank' uit de machines toen deze werden gedemonteerd voor onderzoek door voedselveiligheidsinspecteurs.

Voorloper

Volgens directeur Michael McCain van Maple Leaf is de bacterie diep in de snijmachines is aangetroffen. Hij stelt dat Maple Leaf juist voorop loopt met hygiëne. ‘We gaan zelfs verder dan nodig is.'

Het regelmatig uit elkaar halen van machines voor schoonmaak valt daar ook onder. Volgens het bedrijf gebeurde dat in ieder geval jaarlijks.

De medewerker, die al jaren voor de vleesverwerker werkt, stelt echter dat het bij zijn weten nooit eerder is gebeurd.

Stem ook mee op onze nieuwe stelling:

‘In Canada zijn vijftien mensen overleden door het eten van met listeria besmet vlees. Zoiets kan ook gemakkelijk in Nederland gebeuren.’ Stem hier

Lees ook:

'Grondig onderzoek naar listeria-uitbraak Maple Leaf (6 september 2008)

Ruim 200 miljoen geëist tegen Maple Leaf (3 september 2008)

Maple Leaf: 'Alleen wij zijn schuldig' (28 september 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Maple Leaf

Alle berichten over listeria

Alle berichten over voedselveiligheid

Lees ook
Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...

‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...