Slagers worstelen met hoge energieprijzen

13 september 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Herbert Wiggerman

Het zal niemand zijn ontgaan. Veel slagers worstelen met de hoge energieprijzen. Er zijn slagers bij wie de energierekening vijf keer hoger is dan voorheen en meer dan de helft van de slagers teert op het eigen vermogen, bleek uit een peiling van Koninklijke Nederlandse Slagers.

Een van de slagers die de afgelopen week voorbij kwam in de media, is slager en traiteur Marcel Horneman. Zijn energierekening steeg van 1200/1300 euro, naar 6000 euro. Om energie en dus kosten te besparen heeft hij zijn vriezers uitgezet. “Ik heb nog wel een beetje vet op de botten, maar dit moet geen jaar gaan duren”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Effecten stijging energiekosten

Slagers hebben niet alleen last van de hoge energierekening. “De energiecrisis heeft grote gevolgen voor de hoogte van inkoopprijzen van grondstoffen, koopgedrag van de consument en effect op andere kostenposten”, meldt KNS op de website. Zo moest Keurslager Meat Monkey in Cuijk noodgedwongen zijn slagerij sluiten. Vanwege gezondheidsredenen kan slager Alex van Deursen  minder werkzaamheden verrichten, maar doordat zijn energierekening steeg van 1200 naar 5100 euro per maand kan hij geen extra personeel betalen. . “Ik sta met mijn rug tegen de muur. Het spijt mij enorm, want ik zie mijn droom uit elkaar vallen!”, zegt hij tegen De MaasDriehoek

Oproep Den Haag

KNS heeft Den Haag opgeroepen om met een snelle oplossing te komen. De brancheorganisatie verzamelt de voorbeelden van slagerijen die het moeilijk hebben en brengt die onder de aandacht van het ministerie. In deze lobby werkt KNS samen met MKB Nederland. KNS roept leden op om hun verhaal met de branche-organisatie te delen. “Hoe meer voorbeelden om politiek te overtuigen van de noodzaak om met oplossingen te komen, hoe beter. Dus, ben je een voorbeeld dat het verhaal versterkt en kan helpen om politiek te overtuigen? Neem dan contact op met KNS.”

Wat kunnen slagers nu doen

Daarnaast adviseert KNS slagers om kritisch naar het energieverbruik te kijken om te kijken of ze ergens op kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van koelleidingen, het inzetten van bewegingsschakelaars en ovens ’s nachts aan zetten. “Ga ook in gesprek met je energieleverancier over aflopende energiecontracten en laat je goed informeren en adviseren.”

De gestegen kosten volledig doorberekenen aan de klant is vrijwel onmogelijk, te meer vanwege de inflatie. Toch adviseert KNS slagers om “kritisch te (blijven) kijken naar je cijfers en bedrijfsvoering en goed bij te sturen waar het kan.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?