Slagers mogelijk dupe van fraude met varkensvlees

SLAGERSWERELD – Er is een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar fraude met varkensvlees. Het gaat om een bedrijfsleider van Porkland Handel BV, eigenaar van slachterij Porkland in het Limburgse Melderslo en van een varkenshouderij in Sint Philipsland. Tot nu toe is niet duidelijk of er slachtafval aan winkels of slagers is geleverd en, zo ja, of dit teruggehaald moet worden.

SLAGERSWERELD – Er is een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar fraude met varkensvlees. Het gaat om een bedrijfsleider van Porkland Handel BV, eigenaar van slachterij Porkland in het Limburgse Melderslo en van een varkenshouderij in Sint Philipsland. Tot nu toe is niet duidelijk of er slachtafval aan winkels of slagers is geleverd en, zo ja, of dit teruggehaald moet worden.

De eigenaar van Porkland werd eerder aangehouden meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Hij wordt gezien als hoofdverdachte in de zaak. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vermoedt dat het bedrijf slachtafval, waaronder ingewanden en varkensoren, heeft verwerkt in levensmiddelen. Om hoeveel afval het gaat, wordt nog door de Algemene Inspectiedienst (AID) onderzocht. Het slachtafval dat woensdag tijdens een inval in de Melderslose slachterij in beslag is genomen, is inmiddels vernietigd. De AID wil niet zeggen of dit materiaal klaar lag voor verwerking in levensmiddelen of dat het in containers lag om afgevoerd te worden voor de verwerking tot dierenvoer.

Knoeier
De VWA heeft de erkenning van de slachterij ingetrokken, wat betekent dat het bedrijf voorlopig niet mag slachten. In de slachterij worden wekelijks vierhonderd varkens geslacht. Volgens een ingewijde in de sector is de eigenaar van Porkland 'een knoeier' die wel verstand heeft van varkens mesten, maar niet van slachten. De Melderslose slachterij is volgens de kenner te klein om ook aan supermarkten te leveren. In Melderslo worden vooral de beesten van de eigen houderij geslacht. Verder zijn er noodslachtingen voor boeren in de omgeving.

Porkland biedt particulieren de mogelijkheid om vleespakketten of een half varken te kopen. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit is het gevaar voor de volksgezondheid beperkt. Slachtafval hoeft niet doorlopend gekoeld te worden, maar is nog altijd bruikbaar om er dierenvoeding van te maken. Dat betekent dat een mens er ook niet ziek van wordt, laat VWA-woordvoerder Coen Gelinck de krant weten. 'Je moet het goed bakken, maar dat is altijd zo.'

Lees ook
Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Prijs varkensvlees staat onder druk

Prijs varkensvlees staat onder druk

Vrijwel alle grondstoffen zijn vandaag de dag schaars, met hoge prijzen tot gevolg. Zo ook vlees. Varkensvlees is echter een uitzondering op de regel. Een groot overaanbod van karbonades en hamlappen zorgt voor een gespannen marktsituatie.