Slagers goed voorbeeld voor mager gehakt

22 maart 2017

De Consumentenbond onderzocht onlangs het vetgehalte van 59 soorten rundergehakt en half-om-half gehakt bij supermarkten en slagers. Opvallend is dat het ‘gewone’ gehakt van de 10 onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan het gehakt van de supermarkten. De slagers geven daarmee het goede voorbeeld en laten zien dat gehakt ook minder vet kan zijn.

Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term ‘mager’ alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.

Aanpassing norm vetgehalte

Naar aanleiding van het onderzoek vragen de Consumentenbond en de Hartstichting het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt te verlagen van 15 procent naar 10 procent. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Het is te gek voor woorden dat supermarkten een product met maar liefst 15 procent vet mogen aanduiden met de term ‘mager’. Consumenten die gezonder willen eten, worden door zo’n term op het verkeerde been gezet’. Uit het onderzoek blijkt dat van het onderzochte magere gehakt alleen AH biologisch mager rundergehakt en Lidl extra mager rundergehakt minder dan 10 procent vet bevatten en dus binnen de Schijf van Vijf passen. Het vetgehalte in het (extra) magere rundergehakt van de overige onderzochte supermarkten (AH, Aldi, Bio+, Coop, Dirk, Em-té, Jumbo, Jumbo bio, Lidl mager en Plus) varieert van 11 tot 15 procent. Het vetgehalte in ‘gewoon’ rundergehakt bij de supermarkten varieert van 10 tot 22 procent.

Extra mager blijkt extra vet. Sommige supermarkten verkopen ook ‘extra’ mager gehakt. Consumenten die verwachten dat dit minder vet is dan het ‘gewone’ mager gehakt komen soms bedrogen uit. Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek met 15 procent vet vetter dan de onderzochte soorten mager rundergehakt uit de supermarkt. Beide supermarktketens hebben naar aanleiding van het onderzoek laten weten dit te zullen veranderen.

Mager bij de slager

Gehakt bij de slager is minder vet dan bij de supermarkt. Op zich is dit oud nieuws, want dat is al decennia lang het geval. Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Dus niet alleen bij deze test van de Consumentenbond. En gewoon rundergehakt uit de supermarkt is maar liefst 50 procent vetter dan slagersrundergehakt.

Slagers maken gehakt van verschillende grondstoffen. Bij het uitbenen van vlees en het verwerken van vleesgrondstoffen worden de afsnijdsels en restanten als grondstof gebruikt onder andere als grondstof voor gehakt. Daarnaast worden ook snippers als grondstof voor gehakt ingekocht om aan de grote vraag van gehakt te voldoen. Voor het supermarktkanaal wordt meer geproduceerd op prijs en tegen de grenzen van de wet. Vette grondstoffen zijn goedkoper dan magere, vandaar dat het gemiddelde vetgehalte van de verschillende gehaktsoorten een stuk hoger liggen dan gelijke benaamde producten bij de slager.

Gezondheid

De KNS vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van de consument zoals ook blijkt uit de kernwaarde mens en gezondheid. Daarom is de KNS-receptenmap door TNO, het Nederlands Voedingscentrum en deskundigen herzien op zout- en vetgebruik. Een van de gezondheidsdoelen van de KNS is om consumenten actief te ondersteunen in het maken van een verantwoorde voedingskeuze. De slager is als specialist bij uitstek een adviseur voor de consument over gezonde productsamenstelling en bereiding.

Altijd op de hoogte blijven?