Slagers en energie - week 44

4 november 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Bert Jansen

Slagers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en personeel, en de inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media. 

Slagers die stoppen

Vanwege een personeelstekort en een te hoge energierekening stopt slager Ron Tak met zijn slagerij in Ossendrecht. “Ik zag wel een beetje op tegen de laatste week, maar ik denk dat het komende dagen tijdens het opruimen pas echt moeilijk wordt”, vertelt de slager aan BN de Stem. “Dan is het definitief klaar.”

Erik en Elles van der Borght sluiten hun slagerij vanwege een combinatie van de hoge energie- en inkoopkosten en de vermindering van de koopkracht van hun klanten, meldt BN de Stem. “Triest dat we deze keuze moeten maken.”

Ook valt het doek voor de slagerij de Vleeschmeester van Lonneke Friedeman en Dennis van Zandvoort. “Het is een opeenstapeling van tegenslag geworden”, zegt Dennis in het Brabants Dagblad. “De corona, de dure grondstoffen, dierziekten als de vogelgriep, en nu was de mokerslag de steeds oplopende energieprijzen.”

Slager René van der Schaft stopt vanwege gezondheidsproblemen met zijn bekende en geliefde buurtslager in de Kinkerstraat in Amsterdam, meldt het Parool. “Ik ben na veertig jaar en tachtig uur per week werken onderhand wel een beetje versleten.”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Energiecontracten en verduurzaming

“Door al heel vroeg te beginnen over mijn aflopende contracten kon ik uiteindelijk goede nieuwe vaste contracten afsluiten”, vertelt slager Funs Rutten aan De Ondernemer. “Mijn dag- en nachtstroom wordt wel zesmaal duurder en gas iets meer dan tweemaal duurder, maar nog altijd te doen.”

Slager Carry van Rooij investeerde de afgelopen jaren in verduurzamen. Desondanks steeg zijn energierekening van 1300 naar bijna 4000 euro per maand. “Dat is nog laag als je het vergelijkt wat sommige van mijn collega’s moeten betalen”, zegt de slager in De Ondernemer. “Het is nu echt ondernemen geblazen. Blijf creatief!”

Vorige week meldde Het Dagblad van het Noorden dat slager Hellinga moet vertrekken vanwege een conflict met de wooncorporatie. Deze week meldt het dagblad dat de slager bemiddeling door burgemeester van Coevorden afslaat. “Zonde van zijn en mijn energie. Ik kan in die tijd beter worsten draaien.”

Nieuwe slagerijen

Marco de Koning heeft de slagerij van Michel Kokkelkoren in Hoorn overgenomen. Hij ziet de overname van de slagerij als een unieke kans en gaat het anders aanpakken dan zijn voorganger, vertelt hij aan het Noordhollands Dagblad.

Omroep Flevoland zette op YouTube een reportage over de heropening van een slagerij in Emmeloord, die moest sluiten vanwege een tekort aan personeel. “Jacob Korf uit Urk gaat samen met een compagnon in Emmeloord aan de slag.”

Altijd op de hoogte blijven?