Slagers aan basis van nieuwe Ondernemers Academie Food

monaIMG-0413

Ondernemers Academie Food is maandag 26 november officieel van start gegaan. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat opende de nieuwe opleiding in Houten. Het initiatief komt van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en vakopleiding SVO.

De gloednieuwe opleiding, die op 3 oktober de deuren opende voor 11 deelnemers, schoolt (zij)-instromers die kiezen voor het ondernemerschap. Belangrijk volgens de initiatiefnemers omdat er een tekort is aan opvolgers in foodspeciaalzaken, waaronder de slagersbranche.

Ambacht nodig

'Een heel mooi initiatief', liet staatssecretaris Mona Keijzer bij de opening in Houten weten. 'Wat is er nou lekkerder dan een kadetje met peperige leverworst, een zijdezacht kalfsoestertje of draadjesvlees. Daar heb je het ambacht gewoon voor nodig en er is nu een groot tekort aan vakmensen. Het goed opleiden is heel belangrijk. Dit initiatief laat zien dat de branche zelf aan de slag is gegaan om het probleem op te lossen. De terugkeer van vakscholen in allerlei nieuwe jasjes juich ik toe. Dit voorbeeld uit Houten is ook genoemd in mijn MKB actieplan.'

Voeding actueel thema

1_Peter-Hoogenboom_KNS-300x300 Peter Hoogenboom, directeur KNS. Foto: KNS

Volgens Peter Hoogenboom, directeur Koninklijke Nederlandse Slagers, zijn er onvoldoende jongeren die straks slager of food-ondernemer willen worden.  'Als we niets doen, verdwijnen ze gewoon en dat willen we niet. Vandaar dat we samen met SVO tot dit initiatief zijn gekomen. Het ondernemerschap is zo veelzijdig en voeding is een heel actueel en interessant thema. Wanneer je naar de toekomst kijkt is deze academie voor een grote doelgroep interessant', liet hij weten.

Negen maanden

De opleiding duurt in totaal negen maanden. Astrid van Hest van de academie: ‘We zijn op 3 oktober begonnen met een groep van elf personen. De afgelopen periode al hebben we met hen een rondreis door Nederland gemaakt en daar gaan we mee door. Er zijn diverse experts bezocht, zoals meesterslager Dennis van Dun uit Waalwijk en trendwatcher Hans Steenbergen.' Het zou volgens Van Hest mooi zijn om gedurende het schooljaar met nog eens twee soortgelijke groepen aan het project te kunnen beginnen. De groepen moeten klein blijven om ze optimaal te kunnen begeleiden. De deelnemers gaan één dag in de week naar school, de vestiging van SVO in Houten, en de overige vier dagen zijn ze in praktijk aan het werk. 'We gaan proberen vanaf het begin de student te koppelen aan de ondernemer die op termijn zal stoppen. Maar wil een deelnemer liever zelf een ambachtelijk bedrijf opzetten, dan kan dat ook. Voor hen worden dan leerbedrijven geregeld. Uiteindelijk is ons doel om het slagersvak voor de toekomst veilig te stellen,’ liet Van Hest al eerder weten aan Vleesmagazine.

Ook andere branches

Na hun opleiding zijn deelnemers veelzijdig foodondernemers en daardoor volgens KNS en SVO goed opgewassen tegen de veranderende markt. Het doel was in eerste instantie om het tekort aan slagers aan te pakken. Door het aansprekende concept hebben echter ook andere branches zich inmiddels aangesloten bij dit initiatief om zo ondernemerschap in foodspeciaalzaken te ontwikkelen. De  achtergrond van de deelnemers varieert. Zo zijn er leerlingen - zij-instromers - met ervaring op het gebied van makelaardij, diëtiek en onderwijs.

Slagerskinderen

De ondernemersacademie wil de ‘nieuwe slagers’ onder meer werven onder slagerskinderen, horeca- en supermarktmedewerkers. De afgelopen tien jaar verdwenen al 400 ambachtelijke slagerijen uit het straatbeeld en de komende tien jaar staan er 500 op de nominatie om overgenomen te worden. Volgens de academie is er hoop dat dit lukt dankzij zij-instromers die de keus voor ondernemerschap maken. Daar zijn mooie voorbeelden van: een econoom die het roer omgooit en mede-eigenaar wordt van een ambachtelijke slagerij. Een reïntegratiecoach die zich specialiseert in de verkoop van Twentse worsten. Een planoloog die zich het slagersvak eigen maakt en in een overnameproces zit. Op de gloednieuwe opleiding Ondernemersacademie Food worden deze mensen  opgeleid tot foodondernemers. Na hun opleiding zijn ze weliswaar geen allround-slager maar wel veelzijdige foodondernemers en daardoor opgewassen tegen de veranderende markt. En in staat om de deuren van de ambachtelijke slagerijen open te houden.

Drie clusters

De opleiding bestaat uit drie clusters van drie maanden waarin de volgende thema’ s aan bod komen: vakkennis, ondernemerschap en coaching. De kosten voor deelname bedragen 5000 euro. ‘Zie dat bedrag als een investering’, zei Van Hest al eerder. ‘Daarover zijn natuurlijk afspraken te maken met de ondernemer die stopt, maar ook de Rabobank heeft zich al heel enthousiast getoond en kan wellicht ook nog een steentje bijdragen.’

KNS

De Ondernemersacademie Food is opgericht in opdracht van SVO vakopleiding food in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) met basisfinanciering vanuit het VOS Fonds, aangevuld door financiering door partners vanuit de vleessector, waaronder Interkring.

In Vleesmagazine van januari 2019 een uitgebreide achtergrondreportage over de nieuwe Ondernemers Academie Food.

[intermezzo:1]  
Dossiers
Lees ook
‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

‘Opleiding Traiteur heeft de kok in mij wakker gemaakt’

Arie Bakker (20) was bezig met een opleiding robotica toen corona zijn intrede deed. Omdat hij tijd over had, werkte hij veel bij Meesterslager Arie Bakker, de slagerij van zijn vader in Alblasserdam. Zo ontdekte Arie dat hij verder wil in het slagersvak.

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert op 16 februari 2022 voor leden een online informatieavond over de juridische aspecten van bedrijfsopvolging.

Horecaslagers komen in de problemen door horecasluiting

Horecaslagers komen in de problemen door horecasluiting

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag 14 januari kondigde het kabinet enkele versoepelingen aan. Maar de horeca blijft voorlopig gesloten. Dit treft niet alleen de horecaondernemers, maar ook de leveranciers, zoals de horecaslagers. Zij dreigen in de knel te komen.