Al vijftig jaar gaat de vakwedstrijd Arnhem Rookworststad op zoek naar de beste rookworsten. Dit jaar kwam Slagerij Knobbout als beste uit de bus. Op 9 november riep de organisatie de slager uit tot algemeen kampioen en winnaar van de Bronzen Rookworst.
Winnaar
Dit jaar kenmerkte de vakwedstrijd zich door het hoge aantal deelnemers en hoge kwaliteit van de worsten. Een vakjury onder leiding van Paul van Trigt keurde alle inzendingen op geur, smaak, structuur en presentatie. De fijne en grove rookworsten van Slagerij Knobbout kwamen als beste uit deze beoordeling. Overall had de slager de beste score en won de wedstrijd.
Bij Slagerij Knobbout zijn ze blij met de winst. “Nadat we begin oktober Nederlands Kampioen zijn geworden met de fijne rookworst, hebben we nu de grootste rookworstprijs binnengehaald. Allround kampioen grove en fijne rookworst bij Arnhemrookworststad”, aldus de slager op Facebook.
Meer weten over Slagerij Knobbout? Begin 2024 bezocht Vleesmagazine zijn slagerij. Abonnees kunnen dit artikel online terug lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.
Prijswinnaars
- Algemeen kampioen – Slagerij Knobbout uit Buren
- Reserve Kampioen – Slagerij Putman (Pim Willemsen) uit Arnhem
- Kampioen Fijn – Slagerij Putman (Pepijn Putman) uit Arnhem
- Kampioen Grof – Versplein Augustinus uit Tiel
- Kampioen Speciaal – Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk
- Studenten bokaal – Anne Bouter van Rien & Irma Baas, keurslager uit Leerdam
Arnhem Rookworststad
Al vijf decennia lang brengt Arnhem Rookworststad de Nederlandse slagers- en worstmakersgemeenschap samen. “Uitsluitend de meest voortreffelijke en ambachtelijke rookworsten komen in aanmerking voor de titel”, aldus de organisatie. De winnaar krijgt de Bronzen Rookworst. “Arnhem Rookworststad is een viering van het ambacht en de traditie van rookworst maken in Nederland. De wedstrijd stimuleert al vijftig jaar het delen van kennis en ervaring onder vakgenoten.”
Dit jaar stonden naast de traditionele rookworsten van varkensvlees ook varianten van rund, kalkoen, kip en wild in de spotlights. “Deze diversiteit onderstreept de waarde en veelzijdigheid van rookworst als favoriet product onder de ambachtelijke worstmakers in Nederland”, aldus de organisatie. “De 50e editie van Arnhem Rookworststad viert het behoud van het slagersambacht en het hoge kwaliteitsniveau dat Nederlandse ambachtelijke slagers, zoals Slagerij Knobbout, hooghouden. Dankzij hen blijft rookworst niet alleen populair, maar ook een authentiek product van uitzonderlijke kwaliteit.”