Slagerij de Beurs maakt duurste stamppot ter wereld
Truffel, rookworst van Chaams hoen en kreeft. Dat zijn de ingrediënten van de duurste stamppot ter wereld ontwikkeld door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie. De stamppot staat 30 november op de kaart van Restaurant Slagerij de Beurs voor het bedrag van 1200 euro.
“Het mooie aan stamppot is dat er voor iedere smaak een variant te bedenken is”, zegt Samuel Levie. “Juist het contrast van de doe-maar-normaal Hollandse pot en exclusieve ingrediënten vind ik interessant: met deze extravagante versie laten we zien dat deze klassieke Hollandse pot ook tot iets exclusiefs kan worden omgetoverd. Je kan een stamppot precies zo maken als je zelf wil. Of je nou met de aardappelbasis varieert, met de bladgroenten of met de toppings. We hopen mensen te inspireren zelf de keuken in te duiken en een bijzondere twist te geven aan deze Hollandse klassieker.”
Duurste stamppot
Voor de ‘Duurste stamppot ter wereld’ gaven Timo en Samuel de klassieke boerenkoolstamp een upgrade van truffel. De prijs van het gerecht wordt dan ook voornamelijk bepaald door dit ingrediënt: vanwege de warmte is de truffelprijs het afgelopen jaar sterk gestegen. Het geheel zit als pie chique verpakt in een knapperig jasje van deeg. De volledige pie is voor vier tot vijf personen, en kost in zijn geheel 1200 euro. Het restaurant bouwt voort op de traditie van een eeuwenoude Amsterdamse slagerij, en dus kan een bijzondere worst niet ontbreken. De pie wordt geserveerd met een voor dit gerecht gecreëerde rookworst van Chaams hoen, kreeft en buikspek. Een kippenjus met truffel maakt het smakelijke geheel compleet.
Pieperonderzoek
Uit het grote Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie, blijkt dat Nederlanders een ongewone stamppot niet schuwen: 48 procent zegt te experimenteren met bijzondere soorten stamppot. 9 procent eet stamppot vegetarisch, 57 procent met vlees, 34 procent wisselt af. Ook bleek uit het onderzoek dat 17 procent wel eens luncht met stamppot.
“Ik ben een enorme fan van de pieper, want aardappel is een hele goede drager voor allerlei smaken”, zegt Timo de Beurs. “Aardappel en truffel gaan ook fantastisch met elkaar samen. Ik werk in mijn gerechten ook vaker met de combinatie boerenkool en truffel, dus voor mij was dit een één-tweetje!”
Stamppotavond
Op 30 november organiseert Slagerij de Beurs een eenmalige dedicated avond waarop de duurste stamppot exclusief te verkrijgen is. Reserveren is noodzakelijk. Daarnaast kunnen gasten ook genieten van het viergangenmenu van de hand van Timo de Beurs en Samuel Levie, met gerechten geïnspireerd op stamppot.
De receptuur van de duurste stamppot te vinden via www.aardappels.nl. Daar zijn er ook een drietal recepten van budgetvarianten van de stamppot te vinden: met slimme hacks en ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn laten de chefs zien dat je een normale stamppot in een handomdraai kunt upgraden naar een versie voor echte fijnproevers.
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Must see: Vlees in de hoofdrol bij Spaans restaurant
Nee, het is niet per se vlees van Spaanse runderen die geserveerd worden bij het chique Casa Julian de Tolosa.Hier in hartje Madrid speelt het beste van het beste op vleesgebied de hoofdrol. ‘Maar of dat vlees nu uit Spanje, Duitsland of Ierland komt…het gaat om de kwaliteit, niet om de afkomst’, vertelt Iñaki Gorrotxa. Samen met zijn broer Mikel runt hij het restaurant dat in 1994 opgezet werd door hun ouders en een compagnon. Restaurant is overigens niet het goede woord. ‘Asador’, verduidelijkt de patron. Een begrip dat duidt op de aanwezigheid van een ‘parrilla’. Een grill die diagonaal boven...
Complete inboedel restaurant Mirabelle Breda online geveild
Na ruim 55 jaar is het vermaarde restaurant Mirabelle in Breda definitief gesloten. De complete inboedel van Mirabelle wordt geveild door Troostwijk Veilingen. Wellicht zit hier ook interessante apparatuur voor de slager bij.Mirabella is overgenomen door restaurantketen Loetje, inmiddels een begrip om zijn biefstukken. Na een grondige verbouwing, die eind dit jaar aanvangt, opent Loetje naar verwachting midden 2019 haar vestiging in Breda. De online veiling is 7 november van start gegaan en sluit 19 november haar virtuele deuren. Alle aangeboden goederen kunnen op 13 november in Breda bezichtigd...
Brandt & Levie creëert hamburger voor Ellis Gourmet Burger
Worstenmakers Brandt & Levie en restaurant Ellis Gourmet Burger hebben samen een nieuwe burger gemaakt: de ‘Porky Porchetta’. Het is de eerste keer dat de worstenmakers een burger ontwikkelen.De Porky Porchetta is gemaakt met venkelworst die is omgetoverd tot een burger. Bovenop het vlees komt dungesneden porchetta, een braadstuk van de filet en de buik gekruid met rozemarijn, venkelzaad en knoflook. De gerookte scamorza, een romige Italiaanse kaas, geeft een subtiele rokerige toets met een zoete noot. Ellis Gourmet Burger en Brandt & Levie hebben samen een paprikaketchup gecreëerd die de burger...