Slagerij Braamskamp wint Grote Grillworsttest 2018

8 februari 2018

De grillworst van Slagerij Braamskamp uit Rolde is bekroond tot beste grillworst van 2018. Dit werd 8 februari bekend gemaakt in Hotel Van der Valk in Leusden. Keurslagerij Rien Baas eindigde op de tweede plek. Keurslagerij Muilwijk maakte het podium compleet.

‘Een verfijnde worst met een lekkere vleessmaak die volledig in balans is’, klonk het jurycommentaar over de winnende grillworst van Keurslagerij Braamskamp. Uit handen van Hugo Kennis, chef bij tv-zender 24Kitchen, ontving Han Braamskamp de beker en oorkonde.

Schaven aan het recept

De vreugde is groot bij de slager uit Rolde. ‘Vorig jaar deed ik voor het eerst mee met deze wedstrijd. Met de kritische punten uit het juryrapport zijn we toen aan het werk gegaan. Onze worst werd toen bijvoorbeeld te stug gevonden. Samen met mijn worstmakers Edwin Winkel en Martijn Blum ben ik aan het recept gaan schaven. Met deze eerste plek als resultaat!’

Derde generatie

Na de prijsuitreiking belt Braamskamp als eerste zijn vader. Han Braamskamp is zelf de derde generatie aan het roer bij de slagerij. ‘De worst die mijn vader met zijn worstmaker heeft gemaakt is de basis van onze huidige grillworst’, vertelt Braamskamp.

Geheim

Het geheim van zijn grillworst? ‘Ja, dat blijft geheim natuurlijk’, lacht de ondernemer. Wel laat hij weten dat hij puur vlees voor zijn worst gebruikt met pure kruiden en niet teveel zout. Hij maakt gebruik van meerdere kruidenleveranciers. ‘De witte peper van de ene leverancier smaakt bijvoorbeeld veel beter dan bij de andere. Ik neem het beste van elke firma, dat deed mijn vader ook al.’

Erepodium

Op de tweede plaats staat Keurslager Rien Baas uit Leerdam. 'Een gulle, rijke smaak, deze worst is af', zo luidde het jurycommentaar. Keurslagerij Muilwijk uit Ameide behaalde de derde plaats. 'Echt een kwaliteitsworst'.

Jury

De jury van de Grote Grillworsttest 2018 bestaat uit juryvoorzitter Hugo Kennis, bijgestaan door Jasper Gottlieb (samen met broer Marius vormen zij het beruchte kooktrio Worsten van Babel), Keurslager Koos van Essen (winnaar 2017) en Paul Bohté (namens SVO vakopleiding food). Wat maakt een goede grillworst? “Goede verse grondstoffen en goede kruiding is meer dan genoeg”, aldus de jury.

Keuring

Tijdens de voorronde op 11 januari zijn er tien finalisten geselecteerd. Op 23 januari boog de jury zich over deze tien inzendingen die zowel koud als warm werden gekeurd in de finalekeuring. De producten zijn gekeurd op alle aspecten die te maken hebben met ‘uitwendig aanzien en kleur’, ‘aanzien snijvlak en inwendige kleur’, ‘geur en smaak’ en ‘samenstelling en consistentie’.

Mysteryshopping was ook onderdeel van de finalekeuring. Deze consumentenaankopen zijn op bovengenoemde aspecten vergeleken met de wedstrijdinzending. Een grillworst die wint moet een constante kwaliteit hebben. Om die reden is de mysteryaankoop in deze ronde een goede graadmeter.

Finalisten met eervolle vermelding in willekeurige volgorde

  • • Ambachtelijke slagerij Dennis van de Ven uit Schijndel
  • • Slagerij Lotgering uit Bunnik
  • • Slagerij van Tilburg uit Sliedrecht
  • • Slagerij C. Verhoef uit Almere
  • • Slagerij van de Weg uit Oosterwolde
  • • Wilbrink Uw Slager uit Beekbergen
  • • Slager Traiteur Thonny Teerling uit Bedum

Lees meer over Grote Grillworsttest in het maartnummer van Vleesmagazine.

Gouden Slagersring

Wilt u ook mee doen aan een vakwedstrijd? Meld u dan nu aan voor de Gouden Slagersring. In deze wedstrijd draait het om het maken van het meest innovatieve product. Lees hier meer over de vakwedstrijd.

button_schrijf-je-hier-in-voor-de-gouden-slagersring-300x23

Altijd op de hoogte blijven?