Slager worden is weer hip

27 juni 2016

Aan Ter Groene Poorte – de grootste voedingsschool van Vlaanderen studeren meer dan honderd leerlingen voor slager-traiteur. Na hun afgelopen stageperiode bij een zelfstandige slager of traiteur studeert weldra een nieuwe lichting slagers af. Dat is maar goed ook, want in het werkveld is veel vraag naar goed opgeleide slagers, volgens slagerijschool Ter Groene Poorte.

Slagerijschool

Slagerijschool Ter Groene is toonaangevend en levert jaarlijks vakmannen en –vrouwen. De school trekt leerlingen aan uit heel Vlaanderen en Nederland. Ervaring deden de leerlingen uit het zesde en zevende jaar de voorbije weken op bij hun stageplaats. Heel wat leerlingen kunnen vanaf juli ook aan de slag op hun stageplaats. “Het bewijs dat school en werkplek elkaar versterken. Gewapend met de werkervaring tijdens de stages wacht hen een boeiende en uitdagende toekomst.”

Ervaringen

Femke – Traiteur Cardinael (Brugge): “Ik werd beschouwd als een echte medewerker en draaide mee met het vaste personeel in deze prachtige zaak. Ik heb enorm veel bijgeleerd. De baas opent nu een nieuw restaurant op de markt van Brugge, Panier D’Or en ik start er op 15 juli in een leidinggevende functie in de keuken. Iets om naar uit te kijken.”

Aurelien – Traiteur Meuninck (Blankenberge): “Een perfecte stageplaats voor mij. Ik leerde bij over de vleeskant en de koude en warme keten. Slaatjes maken, hapjes uitproberen en buffetten voorbereiden, het stond allemaal op het programma. Ik start er op 1 juli als vaste medewerker.

  • Vakantie? Nee, dat is niets voor mij. Ik popel om er aan te beginnen.”

Mattias – Keurslager Ghislain (Oudenburg): “Ik kwam er terecht in een goed draaiende slagerij met acht medewerkers. Al snel kreeg ik verantwoordelijkheid, maakte ik sausen en schotels voor grote feesten en scherpte ik ook mijn productkennis bij. De aangeleerde vaardigheden en vakkennis van Ter Groene Poorte kwamen goed van pas. Ik mag er ook blijven werken.”

Angelo – Slagerij-Traiteur Artemis (Heist): “Vers vlees en versheid van producten, daar was het op mijn stageplaats om te doen. Ik werd goed opgevangen door het team en gecoacht waar nodig. De stageperiode was intens, maar bijzonder leerzaam. Wat ik nu ga doen? Dat valt nog af te wachten, misschien zelfs in de vissector. De toekomst ligt open.”

Lars – Slagerij Burggraeve (Oostende): “Bijleren! Daar was het mij om te doen. Zeker over de achterkwartieren deed ik extra kennis op. De zaak liet mij ook verschillende dingen doen. Met vlees werken, kant en klare gerechten maken, traiteur,… De diversiteit was een meerwaarde. Volgend jaar volg ik nog het specialisatiejaar Slager-Traiter om mijn sterker te maken op de arbeidsmarkt”

Davy – Slagerij Bart & Els (Oost-Eekloo): “Ambachtelijk werken was het motto op mijn stageplaats. Ik leerde er heel wat aan vakmanschap bij. Handige trucjes en weetjes om het werk van een slager makkelijk te maken. Ik kom uit een landbouwfamilie, dus ik heb wel ervaring wat productkennis betreft, maar op mijn stageplaats kon ik dit nog verder uitdiepen. Mijn toekomst zie ik ook in een ambachtelijke slagerij gecombineerd met fijne traiteurgerechten.”

Altijd op de hoogte blijven?