Slager Lieuwe Nicolaï ontvangt 3 Beter Leven-sterren

27 september 2017 Suzanne Dekker

Slager Lieuwe Nicolaï uit Oosterwolde heeft het Beter Leven keurmerk met 3 sterren gekregen voor zijn varkensvlees en rundvlees.

Het krijgen van drie Beter Leven-sterren wil zeggen dat al het varkens- en rundvlees, zowel het verse vlees alsook de vleeswaren in deze slagerij daadwerkelijk een diervriendelijkere herkomst hebben. Het varkensvlees is van Livar en het rundvlees is biologisch. Lieuwe Nicolaï kiest bewust voor de top in diervriendelijker gehouden dieren, ‘genieten van een goed stuk vlees kan pas als je ook goed met de dieren omgaat’, meldt de KNS.

Slager Nicolaï is de eerste slager met drie Beter Leven-sterren voor rund- en varkensvlees en de tweede slager die met het Beter Leven keurmerk werkt. Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming bestaat tien jaar en is inmiddels het grootste keurmerk in de supermarkt. Wanneer het keurmerk wordt gevoerd, is er extra gecontroleerd in elke schakel van de keten, van boer tot winkelvloer. Dit omdat de Dierenbescherming absoluut de garantie wil geven aan de consument dat zijn aankoop ook werkelijk afkomstig is van diervriendelijker gehouden dieren.

Methode voor borging in slagerijen

De methode van borging voor slagerijen is recent ontwikkeld en was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een praktische methode geschikt voor slagerijen ontbrak, echter de vraag van slagerijen om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk nam toe. Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk MeatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in slagerijen. De methode voor borging is gericht op het compleet vervangen van een vleessoort door vlees met het Beter Leven keurmerk.

Biologisch en scharrelvlees

Lieuwe Nicolaï heeft gekozen voor varkensvlees van Livar, varkens die ook naar buiten kunnen scharrelen en van de Dierenbescherming 3 sterren van het Beter Leven keurmerk hebben gekregen. Het rundvlees is biologisch en komt van veehouders uit de buurt, o.a. runderen van Henry Hoiting, die de Black Angus runderen houdt in natuurgebieden. Biologische runderen komen, op basis van het SKAL certificaat, automatisch in aanmerking voor 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

De komende tijd wordt de methode voor borging gevolgd en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk.

Altijd op de hoogte blijven?