Slager Alexander de Feijter Held van de Smaak 2013

30 september 2013 Edwin Rensen

Slager Alexander de Feijter is Held van de Smaak 2013. In het Atrium van de Floriade in Venlo is dit zaterdag bekendgemaakt.

Het thema was dit jaar ambachtelijke worst. Uit een deelnemersveld van twaalf  kandidaten – één voor iedere provincie – verkoos de vakjury De Feijter, uit het Overijsselse Hengelo. Met deze beslissing kiest de jury voor een jonge ondernemer die met pioniersgeest en lef het slagersvak is binnengestapt met een duidelijke en moderne visie op het ambacht en de herkomst van de grondstoffen.

In zijn eigen modern vormgegeven slagerij verwerkt en verkoopt Alexander de Feijter de varkens die worden gefokt en gemest op het ouderlijk bedrijf. Daarbij gebruikt hij kruisingen van twee vleesrassen, de Bonte Bentheimer en het Duroc varken. Diervriendelijkheid, kwaliteit en antibioticavrij zijn uitgangspunten die De Feijter hanteert bij de selectie van het vlees dat hij verwerkt. De jury roemt zijn producten, deels bereid volgens traditioneel Twents recept en de smaak van zijn natuurzuivere worsten. Peter Hoogenboom, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS), overhandigde de prijs die behoort bij het behalen van de titel en die bestaat uit een waardecheque voor een studiereis naar keuze, om hiermee het vakmanschap van worstmaker verder te verdiepen.


De publieksprijs werd gewonnen door Daan van der Zon uit Leiden. Hij behaalde 19% van de uitgebrachte stemmen.

Altijd op de hoogte blijven?